Deze zomer verschijnt The Red Turtle. Het is de eerste avondvullende animatiefilm van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit.

Michael Dudok de Wit, die met een Oscar werd bekroond voor de korte film Father and Daughter, werkte met regisseur en screenwriter Pascale Ferran, (Lady ChatterleyBird People) aan het script. De film werd naast Wild Bunch geproduceerd door het Japanse Studio Ghibli, Why Not Productions, Belvision, Arte France Cinéma en CN4 Productions. Het Franse Prima Linea maakt de animatie en de compositing gebeurt bij DreamWall.

Het verhaal gaat over een man op een verlaten eiland. Hij wil ontsnappen met een vlot, maar wordt gedwarsboomd door een reuzenschildpad.

Dudok de Wit werd door Wild Bunch opgespoord om aan het project mee te werken. Zeven jaar geleden startte het project. Animatiemeester en mede-oprichter van Studio Ghibli Hayao Miyazaki wilde na het zien van Father and Daughter dat Dudok de Wit de film zou regisseren. In eerste instantie was Dudok de Wit niet geïnteresseerd, maar toen hij hoorde dat Studio Ghibli meewerkte aan het project bedacht hij zich.

De film ging in première op het Filmfestival van Cannes en volgende maand opent hij het beroemde animatiefestival in Annecy. Nederland volgt op 7 juli 2016.

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg