De Iraanse filmregisseur Abbas Kiarostami is op maandag 4 juli in Parijs op 76-jarige leeftijd overleden. Hij won belangrijke prijzen waaronder een Gouden Palm.

Kiarostami werd vooral bekend door zijn film Taste of Cherry. Daarvoor kreeg hij in 1997 op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm. Twee jaar later won hij met The Wind Will Carry Us de Zilveren Leeuw op het Filmfestival van Venetië.De filmmaker begon begin jaren zeventig en was uiteindelijk betrokken bij meer dan veertig films. Voor het maken van zijn latere werk, Certified Copy (2010) and Like Someone in Love (2012), filmde hij voor het eerst buiten Iran, respectievelijk in Italië en Japan.

Over No
In 2011 maakte hij de korte film No. Een klein meisje met mooi haar houdt van films en wil actrice worden. Ze krijgt de plot van de film te horen: een vriendje is jaloers op haar haar en knipt het af als ze slaapt. Het meisje weigert de rol. Dan wordt haar verteld dat ze ook de rol van het jaloerse meisje mag spelen. Maar opnieuw weigert ze de rol.

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg