De korte film is een interessant fenomeen en verdient onze aandacht. Deze korte film moet je in ieder geval gezien hebben: Neighbours (1952) van de Schotse-Canadese filmmaker Norman McLaren.

Het is moeilijk te zeggen wanneer een film een short film is. Een short film of korte film kan horror, komedie, mysterie, thriller en western zijn, evenals muziekvideo, animatie, avant-garde experiment, infomercial, documentaire, verhaal, advertentie en sketch. Bovendien kan de korte film worden opgenomen op celluloid of video, verspreid worden in theaters, op televisie of internet, en worden bekeken op elke grootte scherm, op elke locatie, door een persoon. De korte film moet daarom worden gezien als een filmgenre. Maar hoe lang is een short film? Moeilijk te zeggen. Laten we uitgaan van onder de zestig minuten, alhoewel dit geen gouden regel is. Hoe dan ook, de korte film is een interessant fenomeen en verdient onze aandacht.

Waarom is Neighbours een speciale korte film? In deze anti-oorlogsfilm hanteerde McLaren pixiliation, een animatietechniek waarbij acteurs bewegen als stop-motion objecten. De soundtrack onder de film maakte McLaren door de film te bekrassen, hij creëerde krasjes en bultjes die door een projector werden gelezen als geluid, met als resultaat een vreemde kakofonie. Het totaal is een film die ons uitdaagt na te denken over de conventies omtrent film maken.

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg