Dwight Fagbamilla maakte in 2016 de indrukwekkende AKV|St. Joost-afstudeerfilm Babatunde, die lovende kritieken kreeg. Samen met Ashar Medina schreef hij Rêverie en werkte hij aan zijn eerste speelfilm Femi, over de gebroken Omar die te maken heeft met zijn vader die op jonge leeftijd stierf voordat zijn eigen kind geboren werd. 

“Ik ben geïnteresseerd in de rol van familiegeschiedenis en de impact die ouders bewust en onbewust op hun kinderen hebben”, zegt Fagbamilla. “Als zoon van een Nederlandse witte moeder en een Nigeriaanse zwarte vader weet ik maar al te goed hoe het is om tussen twee culturen op te groeien en het gevoel te hebben nergens thuis te horen: in Nederland ben ik zwart, en in Nigeria ben ik wit. Een schrijnende tegenstelling die de rode draad vormt in mijn werk.”

11404

Dwight Fagbamilla maakt onderdeel uit van talentontwikkelingsprogramma Next, het talentontwikkelingstraject voor film en av in Brabant. “Filmmaker Dwight Fagbamilla vertelt persoonlijke verhalen veelal gevoed door zijn eigen achtergrond”, aldus de partners van Next. “Hij focust op complexe thema’s als ouderschap, schuld en boete, onderdrukt racisme, vervreemding en identiteit. Zijn films onderzoeken deze thematieken, en ademen op alle manieren cinema. Wij zien veel potentie in deze gedreven hybride maker. Zijn ontwikkelplan is realistisch, getuigt van zelfreflectie, is ambitieus, steekt in op financiering en geeft duidelijke handvaten om zijn traject vorm te geven.”

Next wordt ondersteund door Playgrounds, BROET, Natlab, Herrie Film & TV, BredaPhoto, The Panics, Submarine Channel, AKV|St. Joost, Kaboom animatiefestival. Mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant, Filmfonds en Kunstloc. 

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg