Begin september startte documentaire werkplaats Docwerk. Zes makers begonnen aan een traject van zes maanden in Den Bosch. KONKAV sprak met coördinator Marijke de Bie.

Producent en filmmaker Frank van Osch liep al enige tijd rond met de vraag hoe hij zijn kennis met jonge makers kon delen. Zo ontstond het idee van een werkplaats waar deelnemers de mogelijkheid krijgen om routine op te bouwen in het maken van documentaires.
Naast het kantoor van Van Osch Films, gevestigd in de Willem II fabriek in Den Bosch, is met steun van de gemeente Den Bosch een gloednieuwe werkplaats gebouwd. Alle benodigde professionele faciliteiten zijn aanwezig. Eind oktober wordt bekend of het project geld ontvangt uit de BKKC impulsgelden.

TV programma en filmplan
”Voor mij raakt dit project echt de kern van talentontwikkeling”, vertelt coördinator Marijke de Bie. ”Afgestudeerde film- en mediamakers die het werkveld betreden missen twee dingen: ze hebben niet de kans om meters te maken en zo routine op te bouwen met draaien, research, teamwerk, en het ontiwkkelen van formats. Daarnaast is het lastig om aansluiting te vinden met het netwerk. Docwerk voorziet in beide.”
Gedurende een half jaar werken de deelnemers aan een tv programma over kunst en cultuur in Brabant dat op Omroep Brabant wordt uitgezonden. Op dit moment is het format ontwikkeld en zijn de eerste items bedacht. Binnenkort starten de opnames. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk zes afleveringen per lichting worden gemaakt. Daarnaast krijgen de deelnemers de mogelijkheid om een filmplan te ontwikkelen, met als doel een ’pitchklaar’ filmplan te hebben na afloop van het traject. ”Dit is precies wat beginnende makers nodig hebben.” zegt De Bie. ”Zonder poespas gewoon doen. Er zijn geen chique lezingen of workshops. Wel worden de deelnemers gecoacht door mensen uit het veld die op een professionele manier meekijken.”

Brengen en halen
”We vragen kandidaten drie dingen: Waar wil je je in ontwikkelen? Wat kom je brengen? En wat wil je niet doen.” De laatste is een belangrijke vraag volgens De Bie. ”We leren ze ook dat je soms dingen kunt loslaten. Dat is moeilijk omdat je als filmmaker vaak breed bent opgeleid.”
Het mooie bewegende logo van Docwerk (zie weergave boven dit blog) werd gemaakt door deelnemer Iris Kuppen. ”Zij betreedt de filmwereld vanuit de grafische vormgeving. Dit is goed een voorbeeld van een deelnemer die zich nog kan ontwikkelen binnen het filmvak, maar ook een talent meeneemt dat iets toevoegt aan de groep.”

Complex werkveld
De deelnemers in deze eerste groep zijn starters, maar komen niet rechtstreeks van school. De meesten hebben al een confrontatie gehad met de complexiteit van het werkveld. "Dit is eigenlijk ook beter dan starten vanuit een schoolse situatie. De deelnemers hebben echt vragen vanuit de dingen waar ze in de praktijk tegen aan zijn gelopen. Het interessante is dat mensen denken dat ze vooral hulp bij het ondernemersgedeelte nodig hebben. Maar in de praktijk blijkt dat er nog heel veel te leren valt op andere vlakken zoals: hoe deel je je dag in, hoe positioneer je je in een groep, initiatief nemen en werkdiscipline."

Meedoen?
Wil jij je ook verder ontwikkelen als documentairemaker? In februari start een nieuwe groep van zes makers. Je kunt je tot 1 december aanmelden voor een plek door een mail te sturen naar info@docwerk.tv. Meer informatie vind je op www.docwerk.nl en facebook.com/docwerk

Image
Meike van Zandvoort Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort