In de projectzaal van Tilburgs museum De Pont is ‘Levenswerk’ te zien. In het videowerk van de Bossche kunstenares Margriet Luyten (1952) staan negen beeldend kunstenaars centraal die geboren zijn tussen 1913 en 1929. In het negenluik staat Luyten stil bij hun lange leven als kunstenaar.

Toen Luyten drie jaar geleden aan het project begon, behoorden Armando, Loes van der Horst, Ata Kandó, Ger Lataster, Henk Peeters, Roger Raveel, Nono Reinhold, JCJ Vanderheyden en Co Westerik tot de oudste generatie levende kunstenaars. Inmiddels zijn vijf van hen overleden. Eind jaren vijftig en begin jaren zestig braken ze door als schilder, beeldhouwer, fotograaf, graficus en textielkunstenaar. In de daarop volgende decennia waren zij met hun vernieuwende visie en vaak onconventionele materiaalgebruik medebepalend voor het gezicht van de beeldende kunst in Nederland en België.

Laatste levensfase
De negen portretten hebben eenzelfde opbouw, waarin geluid, kleur, beweging en ruimte als elkaar opvolgende elementen worden ingezet. Binnen de beperkte tijdspanne van elk zo’n vier minuten krijgen de portretten diepte en nuance. Luyten probeert door te dringen tot de essentie van de laatste levensfase en laat tegelijkertijd zien hoe elk van de kunstenaars, op dat moment nog altijd actief, de ouderdom kleurt: met berusting of ontkenning, enigszins opstandig of juist relativerend, zich verbazend of met een vleugje afstandelijke ironie.

Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt een boek met de titel ‘Levenswerk’.

Bron: www.depont.nl

Marcel Groenewegen Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg