Heel veel films kijken op een dag. Eigenlijk een bizar gegeven. Toch deden dit jaar meer dan 280.000 bezoekers dit tijdens het International Film Festival Rotterdam. Ik was er een van.

Heel veel kortfilms zien op een dag is prachtig, maar ook een uitdaging. Ik waagde me deze editie aan een aantal verzamelingprogamma’s van korte films die genomineerd waren voor de Tiger Short Competition. IFFR reikt elk jaar Tiger Awards uit voor kortfilms en featurefilms. Voor mij persoonlijk zijn de kortfilms vaak de kersen op de taart tijdens een festival. Werkelijk vergapen, kan ik me soms aan juist een film die alles laat zien in 10 minuten. De kortfilms die ik zag, hadden een experimentele grondslag. Van een film die speelt met genres en archiefmateriaal in een verhaal a la Frankenstein, Working to Beat the Devil (Chi-Lung Sherwin, Adam Gutch), tot een komisch en absurd commentaar op Facebooklikes door Ed Atkins met zijn Even Pricks.

Favoriet voor mij  was de kortfilm Thing van de Belgische Anouk de Clercq. Een film gebaseerd op haar eigen tekst over een architect die vertelt over de stad die hij bouwde. We reizen op soms haast Stark Trek-achtige manier door een oneindige ruimte. De Clercq ontrolt  een landschap met geometrische vormen en organische bewegingen, vol chaos en structuur. Dat kan. Thing laat zoals IFFR het zelf beschrijft een realiteit zien die onbetrouwbaar is, maar prachtig.