Regisseur Lidi Toepoel deed mee aan een wedstrijd en mocht een korte film maken. De Laatste Brugwachter kreeg een grotere release dan verwacht. Een meisjesdroom kwam uit.

Wedstrijd
Wedstrijd Zeven Regio’s is een initiatief van Wegener om regionaal talent een podium te bieden en de kans te geven om zich verder te ontwikkelen. Uit meer dan veertig ingezonden scenario’s werden zeven winnaars gekozen die hun scenario mochten verfilmen. Drie van de gelukkigen kwamen uit Brabant, waaronder de Tilburgse Lidi Toepoel.

Bioscoop
De films gingen 16 maart in première in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Toepoel: “Dat was heel indrukwekkend. Die plek, die mooie oude zaal, hét walhalla voor een filmmaker. En dan al die bekende namen die aanwezig waren. Ik werd op het podium geïnterviewd door Teun Kuilboer en Robert de Hoog. Een hele eer.”
De première in Tuschinski was in eerste instantie niet gepland. De films zouden eigenlijk alleen op de site van Zeven Regio’s te zien zijn. Maar door het verrassend hoge niveau van de films besloten Wegener en producent OneBigAgency om bioscopen en filmtheaters te benaderen met de vraag of de films als voorfilm vertoond konden worden.

Big smile
Gevolg was dat De Laatste Brugwachter afgelopen week als voorfilm in de Euroscoop en Pathé in Tilburg te zien was. “Ik heb met een big smile in de zaal gezeten. Meerdere keren om eerlijk te zijn,” vertelt Toepoel lachend. “Je film zien in de Imax zaal van de Pathé voorafgaand aan Insurgent is natuurlijk wel heel mooi om mee te maken. Mijn vriend grapte nog voor de hoofdfilm begon dat we wel konden gaan omdat we het belangrijkste al gezien hadden.”

Kinderfilm uit Brabant
Nu Toepoel deze kans heeft gekregen, wil ze zeker meer films gaan maken. “In Brabant zijn nog veel meer plekken waar mooie verhalen te vinden zijn. Deze wedstrijd was natuurlijk een goede aanleiding om een film te maken, maar voor verdere ideeën moet ik op zoek naar middelen.” Dat vinden van middelen is aan Toepoel wel besteed. Ze benadert het maken van een film breder dan alleen het maken zelf. “Ik heb communicatiewetenschap gestudeerd, dus ik ben ook bezig met de vragen als waar kan ik de film vertonen en hoe kan ik publiek vinden voor de film.” Daarnaast heeft ze de kans aangegrepen om goed te netwerken tijdens de première in Amsterdam: “Ik heb in ieder geval mensen ontmoet die met mij in gesprek willen over plannen en ambities voor nieuwe films. Niks concreets, maar het belangrijkste is dat men nu weet van mijn bestaan. Wie weet wat daar nog uit kan rollen.”

Image
Image
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort