Het International Filmfestival in Rotterdam besteedt ook dit jaar uitgebreid aandacht aan de korte film. KONKAV bezocht vier shorts.

As long as it takes
Het kortfilm programma van het festival is het grootste in zijn soort. Met een vaste locatie in filmtheater LantarenVenster en een eigen redactie heeft de korte film inmiddels een stevige plek op het festival verworven. De nadruk bij de selectie ligt op het meer experimentele werk. Onder de noemer As long as it takes zijn de korte en mid-length films te zien in alle programmaonderdelen van het festival.

De liefde
KONKAV bezocht het compilatieprogramma Short Stories: To Have and Not to Hold over het verlangen naar een onmogelijke liefde. De vier films belichten dit verlangen ieder op een totaal andere manier. Zo gaat NAMI over het verdriet van een oudere vrouw die de liefde van haar leven heeft verloren. De hoofdrol wordt gespeeld door de moeder van regisseur Masami Kawai. ”Nadat mijn vader was overleden ontdekte ik op een dag dat mijn moeder nog altijd de riem van mijn vader onder haar jurk droeg.” Dit ontroerende gegeven verwerkte Kawai in haar film die in al zijn eenvoud zowel innemend als aangrijpend is.

Printemps
Van zeer dichtbij, letterlijk, maken we in Printemps kennis met de grote liefde van regisseur Jérome Clément-Wilz. De prille liefde spat van het beeld. Maar zoals dat gaat in een programma over onmogelijke liefdes: Het cultuurverschil tussen de geliefden zit een happy end in de weg…

Instinct en moraal
In Onder ons, de filmacademie examenfilm van Guido Hendrikx, vertellen drie mannen openhartig en waardig over hun pedofiele geaardheid. ”Ik ben gefascineerd door het conflict tussen instinct en moraal”, vertelt de regisseur na afloop van zijn korte film. ”Ik vond de hoofdpersonen op een forum. Ze wilden niet herkenbaar in beeld, dus ik heb gewerkt met hun stemmen. Toen ze de film zagen waren ze toch bang dat hun stemmen herkend werden, dus toen hebben we de voice overs uiteindelijk door acteurs laten inspreken.” Op dit moment werkt Hendrikx aan een lange documentaire over hetzelfde onderwerp.

Harteloos
De laatste film in het korte filmprogramma is Sem coração. Leo wordt tijdens zijn vakantie op sleeptouw genomen door zijn neefje en diens vrienden. Dan ontmoet hij een geheimzinnig meisje wiens bijnaam ’Harteloos’ is…

Het IFFR duurt nog tot en met zondag 1 februari. Als je niet weet wat je moet kiezen, heeft het festival een speciale Eerste hulp bij filmkeuze ontwikkeld.

Image
Image
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort