Wij van KONKAV zijn kei trots op de Emmy Award die de jeugdfilm Alles mag afgelopen vrijdag in ontvangst nam in New York. Dus belden we met regisseur Steven Wouterlood.

Een delegatie van maar liefst elf crewleden was in New York om de prijs in ontvangst te nemen. Regisseur Steven Wouterlood vloog gisteren terug en is nog steeds overdonderd door alle aandacht. ”Ik vind het nog moeilijk te bevatten. Al die felicitaties, zoveel mensen die meeleven. Ik ben nog niet helemaal geland geloof ik.”

Carnaval
De film gaat over de elfjarige Tygo uit Brabant. Vlak na zijn verhuizing naar Amsterdam houdt hij een spreekbeurt over carnaval. Wat begint als een grappige spreekbeurt over het volksfeest, eindigt in een persoonlijk relaas van Tygo waarbij we ontdekken waarom hij naar Amsterdam is verhuisd. Wouterlood had de hoofdrolspeler snel gevonden: ”Kindercastingbureau Martha Mojet had een oproep geplaatst in de Brabantse dagbladen. Lars Jennissen uit Liempde was een van de eerste jongetjes die auditie kwam doen. Ik wist meteen dat hij degene was die Tycho moest spelen.”

Brabants dorp
Alles mag is grotendeels opgenomen in Sint-Oedenrode. ”Onze cateraar Sjoerd Lubbers komt daar vandaan. We hadden al meerdere dorpen gezien, maar hij overtuigde ons dat we in zijn dorp moesten zijn”, vertelt Wouterlood, ”Het was heel bijzonder om te merken hoe het hele dorp open stond voor de opnames. Ze hebben speciaal voor de film de carnavalsoptocht over gedaan in mei!”
Ook de brassband is 'echt' en de majorettes komen van een echte majorette vereniging uit de omgeving, wat het realisme in de film ten goede komt. Wouterlood: ”Het was natuurlijk hard werken en het bier was nep, maar het leek soms net echt carnaval. Dan ging de polonaise gewoon door als de opnames gestopt waren.”

Kinderfilms
Steven Wouterlood studeerde in 2007 af aan de HKU. Zijn eerste korte film, Het meisje aan de overkant, maakte hij lowbudget. Alles mag is zijn eerste televisiefilm. Inmiddels werkt Wouterlood alweer aan een nieuwe productie, wederom een korte jeugdfilm voor Zapp. ”Al tijdens mijn studie was ik veel bezig met coming of age films, dit is wel mijn eerste film die voor kinderen is gemaakt. Het begint er in ieder geval op te lijken dat de kijk van kinderen op de wereld een rode draad is in mijn werk.”

Alles mag is in de Brabantse filmtheaters te zien als onderdeel van het filmprogramma Kort & Klein:

Natlab Eindhoven - za 28 feb 13.30 uur
Filmtheater Fanfare Oudenbosch - zo 8 maart 14.00 uur
Chassé Cinema Breda - 15, 18, 22 en 25 maart 14.30 uur

Foto's: Ivo de Bruijn

Image
Image
Image
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort