Drie Brabantse filmmakers hebben van de jury van de Brabantse een startbedrag gekregen om hun nieuwe film te maken. Twintig gevestigde en aankomende makers pitchten hun plannen deze zomer.

De Brabantse Beauties zijn een initiatief van Omroep Brabant en enkele Brabantse filmproducenten, waarbij makers hun plannen kunnen indienen, die vervolgens beoordeeld worden. De afgelopen jaren is gebleken dat het startbedrag van de Beauties vaak als een vliegwiel werkt om verdere financiering rond te krijgen.

De drie makers die aan het werk kunnen zijn: Dré Didderiens uit Eindhoven. Luuk Bouwman uit Oss en Justus van den Elsen uit Tilburg. De makers worden gekoppeld aan ervaren producenten die hen gaan meehelpen om de film ook echt te realiseren.

Dré Didderiens gaat de film Als de Lichtstad donker wordt maken, een film over Eindhoven als stad in de nacht: “De nacht voelt angstig, kil en verlaten. Een stad in de nacht, bijzonder en soms indringend mooi, maar die soms ook kunt haten.” Justus van de Elsen maakt de film Wij, Tilburg over de creatieve scene in Tilburg: “Toch is Tilburg een stad met talloze initiatieven van individuele kunstenaars, collectieven en bedrijven. Wellicht zorgt het gevoel van ‘moeten opboksen’ tegen de Randstad, voor een drive en eigenwijsheid die de scene zo uniek maakt.” Luuk Bouwman maakt een portret van de uit Eindhoven afkomstige kunstenaar Dick Verdult, onder de titel Mijn tralies zijn mooier dan die van jou. Verdult is al jaren actief, de documentaire laat zien hoe hij op zijn zestigste ontdekt wordt door de internationale kunstwereld.

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant