De in Brabant geproduceerde documentaire Stand van de Sterren heeft vrijdagavond de IDA-Humanitas Award gewonnen. Dat heeft producent Hetty Naaijkens bekendgemaakt.

Jaarlijks wordt deze prestigieuze prijs toegekend door de International Documentary Association (IDA), een in Amerika gevestigde internationale koepelorganisatie die documentaires onder de aandacht wil brengen. Editor Jasper Naaijkens nam de prijs namens regisseur Leonard Retel Helmrich in ontvangst.

Stand van de sterren is het laatste deel van het unieke drieluik over het moderne Indonesië van filmmaker Leonard Retel Helmrich. Met zijn adembenemende camerawerk brengt hij ons heel dicht bij de Indonesische samenleving. De Brabantse regisseur Leonard Retel Helmrich volgde gedurende 12 jaren één en dezelfde Indonesische familie (Sjamsudin) uit de sloppenwijken van Jakarta, wat heeft geresulteerd in het drieluik Stand van de zon, Stand van de maan en Stand van de sterren. Net als in de voorgaande twee delen laat de maker ons in Stand van de sterren de onderliggende patronen van het leven in Indonesië zien.

De Amerikaanse kwaliteitszender HBO, bekend van series als True Blood, Sex and the City en Six Feet Under, had de film aangekocht en voorgedragen voor de prijs.

Talloze prijzen

Stand van de Sterren werd het afgelopen jaar al voor meer dan 60 internationale filmfestivals geselecteerd en sleepte talloze prijzen in de wacht, onder meer op het prestigieuze Sundance Festival en het IDFA.

Aan de IDA-Humanitas Award is een prijs van 2500 dollar verbonden. Regisseur Retel Helmrich schenkt dit bedrag aan de familie Sjamsudin, die hij 12 jaar lang heeft gevolgd. De vrouw des huizes kampt met ernstige gezondheidsproblemen en kan de hoge ziekenhuisrekeningen amper betalen.

Lees meer

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant