Sinds 7 november draait Het Diner in de bioscoop, de verfilming van Herman Koch’s gelijknamige succesroman. Meer dan 650.000 exemplaren werden er in Nederland verkocht en het boek werd in maar liefst 22 landen uitgebracht. De regie was in handen van de in Eindhoven geboren Menno Meyjes die speciaal voor dit project uit Amerika overkwam.

Met Het diner maakt Menno Meyjes zijn Nederlandstalige speelfilmdebuut. Menno Meyjes (Eindhoven, 1954) belandde in 1972 in Californië waar hij aanvankelijk geschiedenis aan de universiteit van Berkeley wilde studeren, maar hij studeerde af aan het Art Institute of San Francisco. Meyjes is als filmmaker altijd een internationale speler geweest. Na het succes van ’The color purple’ (genomineerd voor een BAFTA en een Oscar in 1985) werd de scenarist door Spielberg aangenomen om ’Empire of the sun’ en ’Indiana Jones and the last crusade’ te schrijven. Zijn regiedebuut maakte hij in 2002 met de film 'Max' met John Cusack.

Van Eindhoven naar Amerika
Voor het verfilmen van 'Het Diner' keerde Menno Meyjes terug naar Nederlandse bodem. Intussen is bekend dat de Australische actrice Cate Blanchett de bestseller van Herman Koch ook wil verfilmen.

Het Verhaal
Paul (Jacob Derwig) en Claire (Thekla Reuten) hebben een diner in een Amsterdams restaurant. Ze hebben afgesproken met Pauls broer Serge (Daan Schuurmans) en zijn vrouw Babette (Kim van Kooten). Ze moeten iets bespreken dat te maken heeft met hun kinderen. Ze hebben namelijk iets verschrikkelijks gedaan. “De dialogen hadden ook in een New Yorks café kunnen plaatsvinden in plaats van hier’’, vertelt Meyjes aan Haarlems Dagblad. ”Nederlanders hebben een vrij breed wereldbeeld. Hun veelzijdige gesprekken zouden op iedere plek ter wereld begrepen worden. Dat is één van de krachten van de film.’’

Bronnen: demorgen.be, nu.nl en haarlemsdagblad.nl

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg