Met Goud van Brabant wordt erfgoed dichter bij de Brabanders gebracht. Voor het item Creatief Talent verbeelden talentvolle makers verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken, tien worden er vervolgens uitgezonden in het tv-programma dat vanaf 17 oktober te zien is op Omroep Brabant. Elke week licht KONKAV er twee uit. Deze week de producties van Louis Paul Caron en Nanno Simonis & Justus van den Elsen.

Goud van Brabant: Onvergetelijke verhalen verbeeld door talenten van nu

Goud van Brabant is een multimediaproductie waarmee erfgoed dichter bij de Brabanders wordt gebracht. Want als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Creatieve talenten, van amateurs tot professionals, zijn gevraagd om onvergetelijke verhalen van vroeger op eigen wijze te verbeelden. Niet alleen grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant. Maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen van Brabanders. Via het online platform van brabantserfgoed.nl en het tv-programma Goud van Brabant (vanaf 17 oktober wekelijks op Omroep Brabant) worden deze bijzondere Brabantse verhalen verspreid.

Creatief Talent

 Voor het item Creatief Talent vertolken talentvolle makers op allerlei manieren – met film, fotografie, dans of animatie – verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken met ondersteuning van 1.000 euro en de begeleiding van een professionele coach. De maker van het beste filmpje won bovendien 3.000 euro voor een nieuw eigen project.

De betrokken coaches zijn:

Ruut van der Beele studeerde af als filmmaker aan de filmacademie in Brussel. Sindsdien is hij regisseur van korte films, series, documentaires, tv-programma’s en geeft hij diverse workshops. Enkele projecten die hij de afgelopen jaren gedaan heeft: De kunst van het boeren, In search of Europe, Ruutruutruut, Van hoempapa tot hardstyle, Art or Life en El Puente.

Mike Weerts studeerde in 2005 af aan de academie voor drama in Eindhoven. Daarna verhuisde hij naar Amsterdam om daar een acteercarrière op te bouwen. Hij speelde in diverse tv series, films en theatervoorstellingen. In 2015 produceerde hij zijn eerste speelfilm Of ik gek ben geregisseerd door Frank Lammers. Ze namen de film vrijwel helemaal op in Eindhoven. Mike besloot terug te komen naar Brabant en richtte A.S.O. Productions op met de ambitie om de AV sector in de Provincie Brabant een impuls te geven en daarmee talent een kans te geven zich hier te ontwikkelen.

Frank van Osch is producent en regisseur van documentaires en TV-series. Hij maakte o.a. de prijswinnende films Omdat wij mooi waren en Daten in de Dancing. Daarnaast coacht hij jonge filmmakers binnen Docwerk.

 

Van de twintig video’s worden er tien uitgezonden in het tv-programma dat vanaf 17 oktober te zien is op Omroep Brabant. KONKAV licht elke week twee filmpjes uit van het item Creatief Talent.

1/20 | Cornelia - stopmotion van Louis Paul Caron en Nanno Simonis [winnaar]

 "We zijn twee studenten van de Design Academy Eindhoven: Louis Paul Caron (Frans) en Nanno Simonis (Nederlands), beide met een interesse voor het maken van films, storytelling en animatie. Het verhaal dat wij verbeelden draait om de verandering van het landschap in tijden van de industriële revolutie in de regio rond Vught. We vertellen het verhaal over een oude boerin, Cornelia, die moeite heeft met deze veranderingen om te gaan. 

Verspreid over de laatste jaren hebben wij beiden gewerkt onze skilset naar een professioneel niveau te brengen. Voor deze film zullen we onze krachten bundelen en het mooie medium van stopmotion gaan gebruiken. Alles van het landschap tot de poppen zullen door ons gemaakt worden als een echte complete miniatuur set, gebaseerd op het Brabant van 1868 tot 1930. We zullen de esthetiek van het landschap aanpassen aan de perceptie van het personage. Haar emotie verandert hoe ook wij als kijker het landschap anders zien." 

Bekijk de video van Louis Paul Caron en Nanno Simonis hier >

2/20 | De Gloeiige - fictiefilm van Justus van den Elsen

"Brabant heeft een rijke en bonte verzamelingen aan folklore en sprookjes. Maar mijn favoriete verhaal – en dat is het verhaal dat we willen verbeelden in de vorm van film – is die van ‘de Gloeiige’. Een Oost-Brabantse geestverschijning, voor eeuwig nabrandend nadat hij als zondig mens gestorven is. 

We zijn gaan kijken naar wat ons het meeste inspireert – als je goed naar ons werk kijkt vind je allerlei invloeden terug uit folklore en fabels – en zijn daar gaan zoeken naar inspiratie. De verhalen die mensen vertellen zeggen namelijk net zo veel over hen als dat hun geschiedenis doet. Sprookjes en folklore zijn eeuwenoud en veranderen mee met de vertellers en tijdgeest. Brabant zit bomvol mooie vertellingen en verhalen – en het zou een gemis zijn om deze te laten vergeten en verstoffen."

Bekijk de video van Justus van den Elsen hier >

Image
Image
Image
Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant