Met Goud van Brabant wordt erfgoed dichter bij de Brabanders gebracht. Voor het item Creatief Talent verbeelden talentvolle makers verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken, tien worden er vervolgens uitgezonden in het tv-programma dat vanaf 17 oktober te zien is op Omroep Brabant. Elke week licht KONKAV er twee uit. Deze week de producties van Jottum Kok & Astrid Dekkers.

Goud van Brabant: Onvergetelijke verhalen verbeeld door talenten van nu

Goud van Brabant is een multimediaproductie waarmee erfgoed dichter bij de Brabanders wordt gebracht. Want als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Creatieve talenten, van amateurs tot professionals, zijn gevraagd om onvergetelijke verhalen van vroeger op eigen wijze te verbeelden. Niet alleen grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant. Maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen van Brabanders. Via het online platform van brabantserfgoed.nl en het tv-programma Goud van Brabant (vanaf 17 oktober wekelijks op Omroep Brabant) worden deze bijzondere Brabantse verhalen verspreid.

Creatief Talent

Voor het item Creatief Talent vertolken talentvolle makers op allerlei manieren – met film, fotografie, dans of animatie – verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken met ondersteuning van 1.000 euro en de begeleiding van een professionele coach. De maker van het beste filmpje won bovendien 3.000 euro voor een nieuw eigen project.

De betrokken coaches zijn:

Ruut van der Beele studeerde af als filmmaker aan de filmacademie in Brussel. Sindsdien is hij regisseur van korte films, series, documentaires, tv-programma’s en geeft hij diverse workshops. Enkele projecten die hij de afgelopen jaren gedaan heeft: De kunst van het boeren, In search of Europe, Ruutruutruut, Van hoempapa tot hardstyle, Art or Life en El Puente.

Mike Weerts studeerde in 2005 af aan de academie voor drama in Eindhoven. Daarna verhuisde hij naar Amsterdam om daar een acteercarrière op te bouwen. Hij speelde in diverse tv series, films en theatervoorstellingen. In 2015 produceerde hij zijn eerste speelfilm Of ik gek ben geregisseerd door Frank Lammers. Ze namen de film vrijwel helemaal op in Eindhoven. Mike besloot terug te komen naar Brabant en richtte A.S.O. Productions op met de ambitie om de AV sector in de Provincie Brabant een impuls te geven en daarmee talent een kans te geven zich hier te ontwikkelen.

Frank van Osch is producent en regisseur van documentaires en TV-series. Hij maakte o.a. de prijswinnende films Omdat wij mooi waren en Daten in de Dancing. Daarnaast coacht hij jonge filmmakers binnen Docwerk.

Van de twintig video’s worden er tien uitgezonden in het tv-programma dat vanaf 17 oktober te zien is op Omroep Brabant. KONKAV licht elke week twee filmpjes uit van het item Creatief Talent.

7/20 | De Vloeiwijde - fictie van Jottum Kok

"In het buitengebied de Vloeiweide, tussen Rijsbergen en Breda, was tijdens de Duitse bezetting van Nederland in 1944 een illegale radiopost gevestigd. Deze radiopost was gevestigd in de boswachterswoning van Emiel Neefs. De radiopost maakte deel uit van een netwerk dat het verzet van Midden- en West-Brabant met elkaar verbond. Daarnaast had Neefs twee onderduikers ondergebracht in zijn woning en een aantal in de schuur. De reden waarom ik vind dat dit verhaal verteld moet worden is omdat het in vergetelheid is geraakt, terwijl iedereen die deel uitmaakte van de radiopost zijn of haar eigen leven op het spel zette om het verzet in Brabant te ondersteunen."

Bekijk de video van Jottum Kok hier >

8/20 | Henri Mastboom - documentaire van Astrid Dekkers

"In mijn werk als kunstenaar combineer ik geschiedenis en kunst. Ik luister graag naar verhalen van mensen. Herinneringen, dagboeken maar ook de geschiedenis van plekken. Voor dit project wil ik aandacht besteden aan het verhaal van het museum het Mastboomhuis in Oud-Gastel. Dit museum is een woonhuis van een notabele familie, dat precies geconserveerd is gebleven alsof de vroegere bewoner elk moment kan terugkeren. Ik zou graag een korte tijd in dit huis willen verblijven en mijn persoonlijke fascinaties vastleggen in een een foto-montage en tekst." 

Bekijk de video van Astrid Dekkers hier >

Image
Image
Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant