Welke beloftevolle creatievelingen moet je in de gaten houden? Playgrounds en KONKAV vertellen het je! Maandelijks lichten we een eigenzinnige beeldmaker uit. Dit maal: Roy de Haan.

Naam: Roy de Haan

Opleiding: AKV|St. Joost – Den Bosch

Beroep: 2D-animator,stop-motion animator

Huidige werkplek/studio: Roy de Haan – Animatie Studio

Website: www.roydehaan.com

Instagram: www.instagram.com/roydehaan_animaties/

Linked-In: www.linkedin.com/in/roydehaananimatieontwerp/

Vimeo: www.vimeo.com/roydehaan

Sinds 2015 werkt animator Roy de Haan als freelancer na voor meerdere bedrijven te hebben gewerkt. Hij koos ervoor hetgeen te doen waar zijn hart lag: het creëren van geanimeerde verhalen. Vanaf 2016 werkt hij onder meer met het team van Table Stories waar hij stopmotion-animaties maakt van onder andere karton, papier, tekeningen, poppen en handgemaakte decors. We vroegen Roy te reageren op de volgende drie quotes:

“There are no rules in filmmaking. Only sins. And the cardinal sin is dullness.” (Frank Capra)

"Ik ben telkens op zoek naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Ik probeer echt de grenzen op te zoeken binnen de kaders die mij gegeven zijn vanuit de klant. Mijn stijl varieert dan ook: van figuratief en losjes tot strak en zakelijk. Van 2D-animatie tot handgemaakte stopmotion-animaties. Sinds 2015 werk ik full-time als animator en sindsdien heb ik voor verschillende klanten en bedrijven animaties gemaakt. Ik probeer de verhalen, promo’s en boodschap zo helder en begrijpelijk mogelijk neer te zetten, maar wel met een duidelijke eigen stijl. Daarin heeft animatie een groot voordeel; er zijn geen grenzen, eigenlijk is alles mogelijk. Ik kan daarom mijn eigen creativiteit en verbeelding helemaal toepassen."

"Film is incredibly democratic and accessible, it’s probably the best option if you actually want to change the world, not just re-decorate it." (Banksy)

"Ik ben me er bewust van dat mijn werk erg toegankelijk is. Ik kan met mijn creaties mensen inspireren en anders laten kijken naar de wereld. Regelmatig hoor ik van vrienden en familie dat ik een gekke/grappige kijk heb op de wereld om mij heen. Soms bijna kinderlijk... :) Mijn manier van kijken naar de realiteit pas ik ook toe in mijn werk en probeer daarmee de meest technische of zakelijke verhalen zo creatief en met humor te vertellen. Ik vind het belangrijk om werk te maken wat leuk is om naar te kijken en wat je doet glimlachen. Binnen mijn vakgebied merk ik dat steeds meer bedrijven en organisaties hun verhaal middels een animatie willen vertellen. Bewegend beeld wordt steeds belangrijker. Het is de meest efficiënte manier tot het overbrengen van een boodschap. Dat is natuurlijk te gek, en als animator speel ik hier graag op in en dompel ik me onder in het verhaal dat vertelt moet worden."

"Films are always pretentious. There’s nothing more pretentious than a filmmaker." (John Milius)

"Ik zie mezelf niet als een pretentieuze filmmaker. Ik ben eigenlijk erg bescheiden. Als maker wil ik natuurlijk dat de dingen die ik maak gezien worden. En dat mensen erover praten en met elkaar delen. Dat is natuurlijk wel het doel van iedere filmmaker/animator. Ik ben ook vaak echt trots op mijn werk en wat ik gepresteerd heb. Maar om zelf daarmee te pronken en te roepen dat dit mijn beste werk ooit is. Nee, zo'n persoon ben ik niet."

Making Of… Guus Meeuwis & The Monkey Sandwich Band Clubtour: https://vimeo.com/297688707

DDW17 - KissMyName - Off The Grass: https://vimeo.com/236394889

Image
Image
Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant