Welke beloftevolle creatievelingen moet je in de gaten houden? Playgrounds en KONKAV vertellen het je! Maandelijks lichten we een eigenzinnige beeldmaker uit. Dit maal: Raymon Wittenberg.

Naam: Raymon Wittenberg

Opleiding: Bachelor of Arts (richting Animatie), AKV|St. Joost te Breda

Beroep: stop-motion artist

Huidige werkplek/studio: freelancer

Website: www.raymonwittenberg.com

Instagram: www.instagram.com/raymon.stopmotion/

Vimeo: www.vimeo.com/raymonwittenberg

“Making films is a pleasure for me. Many of my friends are directors and it’s very heavy work for them, they suffer a lot. I don’t suffer.” (François Ozon)

"Het tegenovergestelde is eerder van toepassing op mij en mijn werk. Ik geef de regie liever uit handen. Als freelance stop-motion artist werk ik vaak met verschillende disciplines bij verschillende animatiestudio’s. Dit gebeurt in teamverband met andere technische en creatieve beeldmakers, regisseurs en art directors. Zo komen elkaars specialisaties het best tot zijn recht, en komt er naar mijn mening een compleet eindproduct in relatief weinig tijd tot stand."

“Life is a 24/7 movie. There are billions of ideas swimming around, you just have to catch them.” (David Lynch)

"Mijn inspiratiebronnen komen voort uit alledaagse dingen. Ik ben gefascineerd door de natuur en non-verbale communicatie van mens en dier. Het zien opbloeien van bloemen in de lente, een groep vogels die een duikvlucht maken in de zee en van mensen met hun eigenaardige trekjes. Tevens fantaseer ik graag over het tot leven wekken van objecten.

Het zit hem vaak in de details die me opvallen. Die absorbeer ik en neem ik mee in mijn eigen bewegingsonderzoeken en opdrachten. De dagelijkse emoties en indrukken zijn een grote inspiratiebron die als goed referentiekader dienen bij een stop-motion animatie met karakters die als levend wezen fungeren."

“Research for me is part of the learning process. No one else could do it for me.” (Charlie Kaufman)

"Research doen is een erg belangrijk onderdeel van mijn werkzaamheden als animator. Niet alleen door animatiefilms te analyseren en boeken te bestuderen, maar ook door eigen observatie en kennis in de praktijk te brengen. Daardoor heb ik veel geleerd over het karakteristiek van een persoon of object, en over timing en spacing.

Ideeën acteer ik uit in referentievideo’s. Aan de hand van deze video’s analyseer ik de beweging en interpreteer ik deze op een realistische of meer abstractere wijze. Deze research neem ik dan weer mee wanneer ik werk maak in opdracht.

Naast research in bewegend beeld experimenteer ik ook graag op technisch gebied met vloeibare en vaste materialen. Dit pas ik toe wanneer ik mallen maak en giet voor stop-motion animatiepoppen. Hier is in de loop der jaren al veel kennis in opgedaan door collega’s. Door deze kennis met elkaar te delen houd je de ontwikkeling levendig en blijft het een leercyclus. Dit heeft een positieve uitwerking op de onderlinge werkrelaties en de kwaliteit van de eindproducten."

Making of Turn the Tables: https://vimeo.com/172735540 Showreel 2017: https://vimeo.com/220866609
Image
Image
Janneke van Laar

Kunstloc Brabant