Welke beloftevolle creatievelingen moet je in de gaten houden? Playgrounds en KONKAV vertellen het je! Maandelijks lichten we een eigenzinnige beeldmaker uit. Dit maal: visueel kunstenaar Michelle Verhoeks. Michelle combineert mixed media met tradionele maakmethoden, waarbij terugkerende thema's in haar werk seksualiteit, vrouwen, het lichaam, het onderbewustzijn, verlangen en surrealisme zijn. We vroegen Michelle te reageren op quotes van Joan Miro, Spike Lee en Andy Warhol. 

Naam: Michelle Verhoeks

Opleiding: animatie aan het AKV|St.Joost

Beroep: visual artist, performer, filmmaker

Huidige werkplek/studio: freelance

Website: www.miesueel.com

Facebook: www.facebook.com/miesueel

Instagram: www.instagram.com/miesueel

Vimeo: https://vimeo.com/michelleverhoeks

6936
"The works must be conceived with fire in the soul but executed with clinical coolness." Joan Miro

Michelle: "Ik ga heel intuïtief te werk. Sommigen ideeën zijn in het begin van het proces nog wat troebel hoe deze gecommuniceerd gaan worden naar de kijker. Wanneer het idee zich verder ontwikkelt en na research en experimenteren helderder wordt, is het tijd voor het echte maakproces. En daar komen tot in de details heel veel keuzes bij kijken. Hoe beweegt mijn karakter, welk kleurenpallet ga ik gebruiken, wat wordt het geluid? Ik laat veel ruimte over voor experiment en losheid in mijn werk en wil graag iets tastbaars erin terug laten komen. Bijvoorbeeld door met materialen te werken die verschillende kanten uit vloeien die ik van te voren niet heb bedacht. De preciezie vind ik in het editen van mijn materiaal om het een vloeiend geheel te laten vormen."

6938
"A lot of times you get credit for stuff in your movie you didn’t intend to be there." Spike Lee

Michelle: "Ik vind het interessant dat wanneer ik iets maak, het nog vrij is voor eigen interpretatie. Mensen kunnen er iets uithalen wat voor ze op dat moment belangrijk is rondom het thema van de film. Op die manier is dat voor mij als maker ook weer interessant en krijg ik met die feedback weer nieuwe inspiratie. Ik eindig een project of idee niet graag met een vast statement, maar eerder met een open einde. Een reis of ervaring die ik laat zien levert bij verschillende kijkers een eigen interpretatie op en die is voor mij heel waardevol om terug te horen."

6939
"An artist is someone who produces things that people don’t need to have but that he – for some reason – thinks it would be a good idea to give them." Andy Warhol

Michelle: "Het is interessant dat je als filmmaker/artiest verhalen kan vertellen. Het is misschien niet een eerste levensbehoefte, maar je kan wel een belangrijk idee overbrengen en een gevoel triggeren bij je publiek. In mijn film Diep zit taboe, schaamte, onderdrukking en de bevrijding hiervan. Het doel van mijn werk is een gevoel opwekken en mensen wakker maken over bepaalde thema’s zoals seksualiteit, body positiveness en verlangens. Het is waardevol om iemand bewust te maken van positieve onwikkelen in zichzelf. Een eenheid vormen met jezelf, je niet schamen en gelijkheid in seksualiteit zullen altijd onderwerpen zijn waarin mensen kunnen groeien."

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant