Welke beloftevolle creatievelingen moet je in de gaten houden? Playgrounds en KONKAV vertellen het je! Maandelijks lichten we een eigenzinnige beeldmaker uit. Dit maal Auke de Vries. 

Auke studeerde negen jaar geleden af aan het AKV|St.Joost. Door zijn afstudeerfilm mocht hij een twee maanden durende artist-in-residence doen in IJsland. Vervolgens ging hij aan de slag bij Wenneker. Samen met het bedrijf ontwikkelde hij zich van motion graphic artist naar 3D-artist en uiteindelijk VFX-supervisor. Eind 2016 was Auke klaar voor iets nieuws en begon hij als freelancer. Zo kan hij langs bij andere bedrijven en zich tegelijkertijd meer op zijn eigen werk richten.

Naam: Auke de Vries

Opleiding: animatie aan AKV|St.Joost

Beroep: freelance 3D-generalist en VFX-artist

Huidige werkplek/studio: wisselt elke dag

Website: www.aukev.com

Instagram: www.instagram.com/aukutje

Vimeo: www.vimeo.com/aukedevries

7459

We vroegen Auke te reageren op quotes van Claire Denis, Peter Jackson en Dorothea Tanning:

"An idea for a film is, in my opinion, nothing. For me, there must be a sort of illumination of something that will crystallize in me. […] It's a sort of vague question I'm asking myself. […] Normally, I start stupid and the film makes me ask the question more and more intelligently." Claire Denis

Auke: "Ik ga er vanuit dat bij elke filmmaker het te vertellen verhaal begint met miniscuul stukje van de puzzel die *poef* ergens in de krochten van het brein ontstaat. En vanuit daar gaan alle radertjes draaien. Dat beginnetje kan een vraag zijn, of een woord, of een beperking die je jezelf oplegt. Deze ideeën onstaan bij mij verdacht vaak onder de douche, op het toilet of druk ijsberend op m’n werkplek."

"The most honest form of filmmaking is to make a film for yourself." Peter Jackson

Auke: "Voor jezelf een film maken klinkt natuurlijk heel leuk, maar ik maak films altijd met de kijker in m’n hoofd. Als ik vandaag te horen zou krijgen dat niemand meer mijn films mag kijken behalve ikzelf, zou ik per direct stoppen met filmmaken. Ik heb in 2015 samen met Ruth Taylor (freelance 3D-animator en fulltime vriendin) in 6 maanden in 6 landen 6 artist residencies gedaan. Daar heb ik een hoop werk gemaakt en een hoop voor mezelf. Dat is geweldig, maar ik snakte aan het eind van onze trip wel heel erg naar werk in opdracht. Het kan een gematigd compliment van een klant zijn of een YouTube-comment die betekenissen zoekt achter dingen die nooit zo bedoeld zijn. Als ik maak, doe ik het meer daarvoor dan voor mezelf."

7462
"Art has always been the raft onto which we climb to save our sanity. I don’t see a different purpose for it now." Dorothea Tanning

Auke: "Ja, eens. In lastige tijden zoals oorlogen, crises en 14:30 tijdens een vergadering, terwijl je eigenlijk een uur geleden al een dossier door moest sturen naar Kirsten van de administratie, kan kunst een belangrijke rol spelen om men er heelhuids uit te halen. Ik weet niet of het dé reddingsboot is, maar in ieder geval een belangrijke. Daarnaast denk ik dat het niet alleen geldt voor het gezonde verstand van de toeschouwer, maar ik denk dat de maker er net zoveel zo niet meer baat bij heeft. Het zou mooi zijn als ik een mooie anekdote had over een moeilijke periode die ik gehad hebt en dat een specifiek stukje kunst mij hier doorheen geholpen heeft. Maar die heb ik niet. Maar Dorothea Tanning was 91 toen ze met deze quote kwam. Wellicht zit ik over 60 jaar wel vol met sappige anekdotes."

7461
Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant