De film Verboden Vlucht, geproduceerd door het Brabantse Zuidenwind Filmprodukties, is genomineerd voor een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival in de categorie ‘korte documentaire’. De uitreiking voor deze filmprijs vind plaats op 2 oktober 2015. Verboden Vlucht is een coproductie tussen Zuidenwind Filmprodukties en de NCRV, en tot stand gekomen met financiële hulp van het Mediafonds. Voor het allerlaatste nieuws rondom Verboden Vlucht en het NFF kijk je op www.zuidenwind.nl

Verboden Vlucht, van regisseur Hester Overmars, begint op 19 juni 1983. Op een open plek in een bos vlakbij de Oost-Duitse stad Teichel zetten Thomas en Gundula Anhalt in het diepste geheim een zelfgebouwd één-motorig vliegtuig in elkaar. Hun oudste zoon Michael wordt op school opgeleid tot een kleine soldaat van het staatssocialisme en hun jongste dochter Isabell is pas drie jaar oud. Verlangend naar vrijheid en een betere toekomst voor hun kinderen willen Thomas en Gundula ontsnappen aan het leven in een communistische dictatuur. De kinderen gaan mee op de vlucht in het piepkleine vliegtuigje. Echter, de activiteiten op het winderige veld blijven niet onopgemerkt. Voorbijgangers verraden hen. Het gezin wordt opgepakt door de Staatssicherheitsdienst en gevangengezet.

Dertig jaar later kijken de leden van dit gezin terug op deze geschiedenis die nog steeds bepalend is voor hun leven. Wat waren de gevolgen van de mislukte vluchtpoging voor hun onderlinge band? Hebben de ouders de droom om samen met hun kinderen een vrij leven te leiden uiteindelijk kunnen realiseren?

 

Uit het juryrapport: “In dit met zorg opgebouwde filmverhaal ontvouwt zich het relaas van de hoofdpersonen met enerzijds het verlangen naar vrijheid, anderzijds de hoge prijs die zij daarvoor hebben moeten betalen.” Ook is de jury te spreken over de “sublieme montage waarin alledaags filmarchief en fragmenten uit de Stasi-archieven op associatieve en terloopse wijze door het verhaal worden geweven.”

 

Voor meer informatie:

Vera Eelkema

Zuidenwind Filmprodukties

Postbus 4673

4803 ER Breda

T: 076-514 08 71

E: vera@zuidenwind.nl

W: www.zuidenwind.nl

Image
Image

Zuidenwind Filmprodukties


in Breda