De Oosterhoutse kunstenaar Anne Pillen en filmmaker Bas de Leijer presenteerden afgelopen zaterdag De Pauw & De Pelikaan, een korte film die het verhaal over een historisch stukje Chaam vertelt. De Pauw & De Pelikaan is tot en met september gratis te zien in de Vlaamse schuur aan de Kerkdreef in Chaam.

Het project De Pauw en de Pelikaan bestaat uit een permanente, speciaal voor één locatie gemaakte filminstallatie in een eeuwenoude, gerestaureerde Vlaamse schuur bij een voormalige kloosterboerderij in Chaam. Tijdens een doorlopende vertoning wordt de ziel van deze locatie nieuw leven ingeblazen. De film duurt ongeveer 15 minuten. “Met ons project willen we bezoekers een bijzondere belevenis aanbieden, waardoor zij deze locatie niet alleen intenser zullen ervaren, maar ook meer te weten komen over de historische en maatschappelijke context”, aldus de makers. Vanaf juni 2013 wordt De Pauw en de Pelikaan minimaal vijf jaar lang in de zomermaanden vertoond in de, voor een breed publiek toegankelijke en gerestaureerde, Vlaamse schuur aan de Kerkdreef in Chaam.

In de middeleeuwen streken kloosterlingen vanuit Tongerlo neer in Brabant. De zogeheten norbertijnen waren bedreven landbouwers en deelden hun kennis met de lokale bevolking. Pater Johan de Pauw begint in de film een speurtocht naar de eeuwenlange verbondenheid tussen zijn kloosterorde en de Chaamse bevolking. Hij vliegt in een luchtballon over Chaam, duikt de archiveren van de abdij in en maakt kennis met hedendaagse herders en boeren. Geschiedenis ontmoet het heden in deze film.

De Pauw & De Pelikaan is tot en met september gratis te zien in de Vlaamse schuur aan de Kerkdreef in Chaam. Donderdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00.

Kijk voor meer informatie op www.pauwenpelikaan.nl

Bronnen: BNDeStem.nl en pauwenpelikaan.nl

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg