Vaak vinden documentaire onderwerpen hun maker in plaats van andersom. Mattanja Joy, die in première ging op IDFA en morgen te zien is in Theater De NWE Vorst in Tilburg, werd gemaakt door Ellen van Kempen, die helemaal niet op zoek was naar een zangeres om een film over te maken.

Zangeres Mattanja Joy Bradley zocht iemand die haar kon helpen met het maken van een korte film over een Amerikaanse tour die ze met haar band Bradley circus had gemaakt en ontmoette zo filmmaakster Ellen van Kempen. Na een paar gesprekken bedacht Van Kempen dat ze veel liever een documentaire over Mattanja zelf wilde maken dan een film over de tour. En zo geschiedde.

In de drie jaar tussen de eerste ontmoeting en de première op IDFA kwam de carrière van Mattanja in een stroomversnelling. “Het is fijn als je in een sneltrein van gebeurtenissen terecht komt waar je op mee kunt liften, maar het was ook lastig. Dan belde Mattanja weer dat ze een clip ging opnemen, of een optreden ging doen, waardoor ik dacht: dat moet er in, anders lukt mijn film niet”. Uiteindelijk was het filmplan dat Van Kempen voor het Mediafonds had geschreven een grote houvast. “Voor je het weet ben je achter iemand aan het aanhobbelen in plaats van je eigen plan te realiseren. Door het filmplan kon ik duidelijke keuzes maken in wat ik wel en niet filmde.” 

De film is een zeer persoonlijk document. Van Kempen zegt daarover: “Omdat je over zo’n lange periode intensief contact hebt, weet je enorm veel van iemand. Wat je dan wel en niet in de film stopt is lastig te bepalen. Ik was me zeer bewust van haar grote kwetsbaarheid en het vertrouwen dat ze me gaf. Mijn films gaan op een of andere manier altijd over vertrouwen. Ook in mijn opdrachtwerk is dat een centraal thema. Mattanja was erg opgelucht toen ze de film zag en ik dus ook. Het was niet de zware film geworden waar ze bang voor was.”

De première op IDFA was voor Van Kempen een meisjesdroom die uitkwam. Het was een overweldigende ervaring voor de filmmaakster. “En ik was ook blij om te zien dat je niet in Amsterdam hoeft te gaan wonen en al die borrels hoeft af te lopen om geselecteerd te worden voor het festival. Je kunt als Brabantse maker hier je eigen pad volgen, het klimaat is goed, ik ben daar heel gelukkig mee.”

De film Mattanja Joy is donderdag 6 maart te zien in theater De NWE Vorst in Tilburg in aanwezigheid van Ellen van Kempen. Na de film volgt een optreden van Mattanja Joy Bradley. De film werd geproduceerd door Peter van den Dungen van Moved Media in het kader van het project Brabantse Beauties.

Image
Meike van Zandvoort Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort