Olivier Nijs zoekt via Voor de Kunst financiering voor zijn cd Rain. Een cd met, zoals de titel al zegt, opnames van regen. Dat vond KONKAV wel een telefoontje waard.

“Inderdaad, een cd met regen! Alleen maar regen”, vertelt Olivier Nijs, die in het dagelijks leven op de set staat als geluidsman. “Van zichzelf maakt regen geen geluid, dat volgt pas als de druppels ergens op vallen, dus ik ben op zoek gegaan naar ondergronden die mooi klinken. Zo was ik laatst om vijf uur ’s ochtends in het bos. Het begon heel licht te miezeren. Die hele kleine tikjes die je dan hoort, dat vind ik zo mooi!”

In een vorig leven was Nijs een, naar eigen zeggen, ‘hardcore fieldrecordist’. “Ik was op zoek naar de stilte. Ik experimenteerde hoe ik via geluidsopnames zo dicht mogelijk bij het niets kon komen. Ik vond ook dat je niet mocht knippen in een opname. Uiteindelijk frustreerden die beperkingen die ik mezelf oplegde alleen maar.” Inmiddels heeft hij zijn visie op geluidskunst bijgesteld. Hij benadert zijn opnames niet meer vanuit een puur conceptuele kant, maar vanuit gevoel. “Na een aantal jaar als geluidsman gewerkt te hebben, besloot ik wat oude opnames op soundcloud te zetten. Ik had er verder niet zoveel aandacht meer aan besteed tot ik er achter kwam dat een van de tracks meer dan 65.000 keer was beluisterd.”

Nijs besloot de honderden gigabites aan opnames die nog op zijn harde schijf stonden opnieuw te gaan beluisteren. “Ik dacht, ik ga gewoon een fijne luistercd maken in plaats van me bezig houden met hogere kunst en een intellectueel concept. En als je het mooi vindt, dan vind je het mooi en zo niet, dan niet.”

Zijn hernieuwde enthousiasme werkt aanstekelijk, merkt Nijs. Zo is er veel interesse vanuit de wellnessbranche. “Ik heb ooit contact opgenomen met een soundhealer. Niet dat ik zo thuis ben in die hoek, maar ik vroeg me af hoe ik mensen geconcentreerd kon laten luisteren en hem gevraagd hoe hij dat deed. Het bleek dat hij mijn materiaal ontzettend mooi vond en ik heb zelfs wat dingen voor hem opgenomen.”

Nijs maakte al drie cd’s met natuurgeluiden die te downloaden zijn via onder andere iTunes en Amazon. Maar die zijn te lang voor op een schijfje. “De cd die ik nu ga maken wordt korter. Het maken van fysieke cd’s is echt nodig om verder te komen als producent van natuurcd’s. Er is in de wellnessbranche nog steeds heel veel vraag naar.”  

De vormgeving en de opnames voor de de cd Rain zijn al geregeld, voor het daadwerkelijk persen van de cd is Nijs nog op zoek naar crowdfunders. Als je doneert ontvang je in ieder geval de cd. En hoe meer je doneert, hoe meer extra’s je erbij krijgt. Ook doneren? Klik hier
 

Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort