Afgelopen week bezochten filmmakers Luciënne Venner, Nina Noël Raaijmakers, Jörgen Scholtens, Veerle de Wilde en Thomas Mataheru het mekka van de internationale filmwereld: Festival de Cannes. De eerste vier als CineSud Dutch Film Talent to Cannes, de laatste als door CineSud voorgedragen Nederlandse (nieuwe) producent voor de New Producers Room van het festival. Enkele highlights.

 

Bron: Cinesud

Dutch Film Talents to Cannes

Van 17 tot en met 22 mei dompelden de talenten zich in de prachtige Franse kuststad onder in alles wat film te maken heeft. Er waren talloze meetings met vele belangrijke namen uit de filmindustrie, variërend van programmeurs, distributeurs en sales-agents tot producenten, fondsen en festivals. Zo spraken de talenten onder andere met producenten van Kaap Holland Film, Key Film en Voyla Films, programmeurs voor Toronto International Film Festival, het filmfestival van Berlijn, Locarno en Venetië en afgevaardigden van het Nederlands Filmfonds. Ook namen de talenten deel aan diverse workshops op locatie en werden Jörgen en Thomas live geïnterviewd voor de podcast 'Op de vijfde rij' van de VPRO en Eye Filmmuseum.

NEXT talent Nina Noël Raaijmakers

Nina Noël Raaijmakers (links op de foto) is een van de geselecteerde deelnemers voor Talent to Cannes, met haar project FEM(ME). In 2022 studeerde Nina af aan St. Joost School of Art and Design met de film ‘Mijn Moeder de Atoombom’ die draaide in de studentencompetitie van het Nederlands Film Festival in 2022. In 2023 is Nina geselecteerd voor deelname aan Playgrounds Next talentprogramma, onderdeel van TalentHub Brabant. 
 

NEXT talent Nina Noël Raaijmakers

Short Film Corner Breakfast

Voor het derde jaar op rij hostte CineSud een Short Film Corner Breakfast, een bijzonder netwerkevenement waar industry professionals en talenten elkaar ontmoeten, kennis en inspiratie delen én waar onze talenten zichzelf en hun eigen film voorstelden aan programmeurs van festivals, sales agents en distributeurs. Anna Demianenko - head of program & talent bij CineSud – opende het ontbijt met een welkomstwoord over wat CineSud voor filmmakers kan betekenen.

 

International New Talent FilMatch

Ook organiseerden we, net als vorig jaar, de International New Talent FilMatch. Veertig internationale filmtalenten werden uitgenodigd om elkaar in een informele (speeddate)setting te leren kennen. Voor dit event werkte CineSud samen met onder andere German Films en diverse talent-organisaties.

New Producers Room

Met trots selecteerden we ook voor het eerst een emerging producer voor de New Producers Room. Sinds 2022 worden er vanuit Cinema De Demain elk jaar tien internationale emerging (kortfilm) producers geselecteerd die een speciaal programma volgen voor en tijdens het festival. Vanaf dit jaar is CineSud partner in het programma en vaardigt het een Nederlandse producent af. Dit jaar werd Thomas Mataheru van Dotink geselecteerd. De geselecteerde producenten kregen voor het filmfestival digitale keynotes, masterclasses en mentorsessies. Tijdens het festival waren er exclusieve meetings, individuele mentorsessies en werden de producers en hun werk voorgesteld. 

Dutch Drinks

Tijdens de door CineSud georganiseerde Dutch Drinks in het Nederlandse paviljoen, kregen professionals, distributeurs en andere filmmakers de kans om elkaar te ontmoeten om relaties te creëren en te versterken. Naast onze talenten en Nederlandse gasten, verwelkomden we tevens tientallen gasten uit het buitenland. Van filmmakers tot decision makers van festivals en distributeurs. 

Editie 2025

Ook volgend jaar nemen we weer een groep talenten mee naar Festival de Cannes. Houd onze agenda goed in de gaten: de call gaat live vroeg in het najaar 2024.

Cinesud

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant