Soms stuit je op een ondernemer met een bijzonder filmbedrijf. Zoals Nikki van Olst met Filmdier. Deze week gaat de site online.

Paarden
Apporteren, stilstaan, opzitten, doodvallen op commando, ergens doorheen springen, alles wat voor een dier fysiek mogelijk is kun je ze aanleren, vertelt Nikki van Olst aan de telefoon.
Ze is pas twintig jaar, maar ik hoor een zelfverzekerde en ervaren dame die exact weet wat ze wil. Van Olst zit in het laatste jaar van de opleiding camera en editing aan het ROC in Utrecht en werkt al acht jaar als zelfstandig paardentrainer. ”Ik leer ze bijzondere stunts. Met name voor demonstraties en shows, maar ik heb ook een aantal projecten met fotografen gedaan. Toen ik vorig jaar gebeld werd door een filmbedrijf met de vraag of ik twee stuntpaarden had voor een videoclip, kwam ik op het idee voor Filmdier”, vertelt Van Olst.

Ervaring

Met haar opleiding heeft ze ervaring opgedaan met het werken op een filmset. Ze heeft zelfs al afgesproken met het ROC dat ze na haar afstuderen workshops gaat geven over werken met dieren op de set. ”Dat is voor mij ook goede publiciteit in de categorie nieuwe filmmakers. Ik geef mijn bedrijf een à twee jaar de kans om te groeien. Ik ga binnenkort producenten aanschrijven. In de paardenwereld heb ik al een groot netwerk en een goede naam opgebouwd. Eigenlijk is het maar een kleine stap naar andere dieren.”

Kameel
Ze heeft al een konijn, zeven kippen en een pony. Een nieuw paard komt deze week aan uit Spanje. Deze zomer hoopt ze ook nog een ezel te kunnen aanschaffen. ”En als ik ooit plek heb, dan is mijn droom om een kameel te kopen.” Van Olst let bij de aanschaf van een dier vooral op het karakter en net als bij mensen speelt ook het uiterlijk een rol. ”Een dier moet brutaal zijn en mensgericht. Dan leren ze de trucs het beste aan.”

Spectaculair
Van Olst heeft haar zwarte merrie geleerd om dood te vallen op commando. ”Dat is er wel een spectaculaire stunt, waar ik echt trots op ben. Maar ik kan ook een koe een rondje laten lopen, kippen op de achtergrond laten scharrelen in een scène of een hond achteruit laten lopen. Ik heb zelfs al eens een cavia getraind.”
Dus voor AV-makers die nog op zoek zijn naar een machtig steigerend paard: neem gerust een kijkje op www.filmdier.nl. En geen zorgen als de ruiter bang is voor paarden. Van Olst: „Ik werk in zo’n geval met de meest tamme dieren en stel de acteur op zijn gemak. Voor het steigeren gebruik ik dan een ander paard.”

Image
Image
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort