Docwerk TV is een serie kunst- en cultuurprogramma’s, gemaakt door recent afgestudeerde film- en mediamakers. Vandaag stellen we graag Tom Polkamp regisseur van het portret over muzikant Evert van Kempen aan je voor!

Tom Polkamp studeerde in de zomer van 2014 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Tijdens zijn studie heeft hij zich vooral gericht op het maken van documentaires maar hield zich ook bezig met fictieve vormen van film. De mogelijkheid om een visie te delen is wat hem heeft aangezet om zelf films te gaan maken. Daarbij is Tom altijd opzoek naar een bepaalde rust en verstilling in beeld.

We waren benieuwd naar de ervaringen van Tom Polkamp tijdens Docwerk en stelde hem een aantal vragen.

Docwerk portret

De productie die ik echt helemaal zelf heb geregisseerd in het kader van Docwerk TV is het portret over Evert van Kempen muzikant uit de band Straf. Het was enorm fascinerend om Evert voor een langere tijd te volgen en om zo iemand beter te leren kennen, en dat constant met de camera erbij.

Voor mij was het één van de eerste keren dat ik een documentaire/portret ging maken met een team van camera en geluid mensen. Dit bood mij de ruimte om aandachtiger te focussen op hoe het verhaal naar mij toe kwam en vervolgens kon ik dan zelf met alle verzamelde beelden gaan kijken hoe ik dat verhaal in 12 minuten vertel. De tijd, aandacht en ruimte die Docwerk mij gaf was enorm leerzaam.

Mijn DOCwerk ervaring

Bij Docwerk heb ik naar mijn idee een flinke boost gekregen in zelfvertrouwen en om open en vrij te praten over elkaars ideeën. Iemand anders achter de knopen zetten met monteren zou ik voorheen niet snel toelaten maar om dat juist te doen leer je afstand creëren van je werk en om het van een andere invalshoek te bekijken. Om dit een aantal maanden met een hecht groepje te mogen doen was enorm inspirerend.

Mijn stempel op deze productie zit hem in het feit dat ik de film vooraf al in mijn hoofd had. Ik wist ongeveer hoe het begin, midden en eind eruit zag, dit natuurlijk op basis van genoeg research over Evert en zijn band. Gedurende het proces moest ik vervolgens constant schakelen om het idee werkende te houden, de realiteit is nu eenmaal anders dan een voorstelling die je er van maakt. Zo nu en dan hak je een belangrijke knoop door waar je lang voor hebt gevochten maar waar je na verloop van tijd van voelt dat het niet meer werkt. Dit proces van schakelen laat achteraf in het eindresultaat zien wat mijn stempel als maker is.

De grootste uitdaging

De grootste uitdaging was de montage, hier ben je echt je film aan het maken en moeten de belangrijkste keuzes gemaakt worden. De eeuwige strijd om mijn personage in zijn kracht te zetten zonder dat het onecht voelt.

Het hoogtepunt

Mijn hoogtepunt was de Première dit was namelijk de eerste keer dat Evert zelf ging kijken naar zichzelf via mijn ogen. Ik was heel erg benieuwd wat hij er van vond en ik vond het spannend of het allemaal klopte wat ik liet zien.

Om vervolgens te horen dat hij het heel leerzaam vond om zo naar zichzelf te kijken, niet alleen tijdens te première maar ook tijdens het maakproces, was voor mij heel bevredigend. Het was fijn om te horen dat hij door mijn vragen over zijn eigen beeld is gaan nadenken en dat deze reflectie hem verder heeft geholpen als kunstenaar in zijn vak.

Uitzending Omroep Brabant

Het portret over muzikant Evert van Kempen wordt op 28 november 2015 uitgezonden op Omroep Brabant vanaf 18.45 uur en daarna ieder uur herhaald.

Marijke de Bie

Docwerk