DOCwerk tv is een serie kunst- en cultuurprogramma’s, gemaakt door recent afgestudeerde film- en mediamakers. Vandaag stellen we graag Chiel Overkamp regisseur van de portret over Hester Pilz aan je voor!

Chiel Overkamp

Sinds zijn afstuderen aan de AKV St. Joost Breda (2014) werkt Chiel als zelfstandig documentaire- en filmmaker. Naast het realiseren van eigen documentaires, maakt hij reportages en portretten in opdracht. Hij is inzetbaar als regisseur, cameraman en editor.

 

We waren benieuwd naar de ervaringen van Chiel Overkamp tijdens Docwerk en stelde hem een aantal vragen.

Ik maak documentaires over gewone mensen en wat hen bezighoudt. Altijd met humor én respect. Ik ben een betrokken maker die respect heeft voor de personages en de geportretteerde in zijn/haar waarde laat. Onderwerpen voor mijn films haal ik allemaal uit mijn dagelijkse leven. Dingen die mij bezighouden of interesseren, en vooral waar ik meer over zou willen weten. Met mijn werk wil ik verborgen en alledaagse levensverhalen van mensen vertellen. Dit zijn vaak ogenschijnlijk kleine verhalen, waarin ik de schoonheid en de essentie van het leven zie; het grote en wereldschokkende kan worden gevonden in de momenten die we alledaags noemen.


Momenteel ben ik bezig met een documentaire voor Omroep Brabant, 'De Billy familie'. Deze gaat over de medewerkers van een klein pretpark in Volkel, BillyBird Park Hemelrijk.

 

 

Docwerk portret

Mijn portret gaat over beeldend kunstenaar Hester Pilz, in haar  werk, dat voornamelijk uit landkunst bestaat, is haar liefde voor de natuur terug te vinden. Ze werd benaderd door de bewonersgroep omdat er in een appartementencomplex bomen omgezaagd zouden worden aangezien de buurt last van de vele bladeren had. Ze besloot het hout te recyclen tot een kunstwerk dat ze teruggeeft aan de wijk in de vorm van een ontmoetingsplek, een “proathuukske”.


Ik zat ook al bij de eerste lichting van Docwerk, waar ik een portret maakte over Hennie Janssen. Een kennis van Hennie bleek ook kunstenares, via hem kwam ik met Hester in contact. Ik was direct geïnteresseerd in haar werk, en er bleek ook direct een klik tussen ons te zijn. Zo kwam het dat ik nog een portret voor Docwerk heb gemaakt.

Het portret van Hennie filmde Docwerker Tamino, en ik deed de regie. Nu waren we met zo'n drieën, wat weer een hele andere dynamiek gaf. Met Joep en Tom had ik nog nooit samengewerkt, maar na twee draaidagen voelde het alsof we altijd al samen films maakten. Heel bijzonder! 

Ik ben zelf ook in de film aanwezig, je hoort mijn vragen. Mijn interesses komen in die vragen naar voren. Ik wil trouw blijven aan de werkelijkheid en daar niks aan aanpassen of ensceneren. Niks is dus speciaal voor de camera nog eens gedaan, of nog eens over gedaan. Hierdoor voelde Hester zich op haar gemak, en vergat de camera.

Mijn camerawerk strak gekadreerd op statief. Je ziet het personage in zijn volledige omgeving, met weinig close-ups. Als kijker wordt je voyeur in andermans leven, alsof men er zelf bij is en van een afstandje meekijkt.

Grootste uitdaging?
We volgden het proces van een kunstwerk dat Hester aan het maken was. Tijdens de eerste montage merkten we dat het teveel over dat werk ging, en niet over Hester. Toen zijn we persoonlijker vragen gaan stellen, en is dit gelukkig alsnog goed gekomen.

Wat was je hoogtepunt, wat was het bijzonderste tijdens deze ervaring?
Tijdens het maken van deze productie, was ik ook bezig met het draaien voor 'De Billy familie'. Omdat de klik met geluidsman Tom zo goed was heb ik hem ook voor deze productie gevraagd. Hij is nu mijn vaste geluidsman. Maar we zijn ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe film projecten. We liggen erg op een lijn qua interesses, werkwijze en humor. En door deze samenwerking is ook een vriendschap ontstaan!

 

Uitzending Omroep Brabant

Het portret over Hester Pilz wordt op 5 december 2015 uitgezonden op Omroep Brabant vanaf 18.45 uur en daarna ieder uur herhaald.

Marijke de Bie

Docwerk