Docwerk TV is een serie kunst- en cultuurprogramma’s, gemaakt door recent afgestudeerde film- en mediamakers. Elke aflevering bestaat uit een portret over een maker en een bijzondere beeldcolumn waarin in enkele minuten één aspect van een maker wordt uitgelicht.

Vandaag stellen we graag Matthijs Kösters regisseur van de column over Jules Calis aan je voor!

Matthijs Kösters is 21 jaar, hij studeert Journalistiek aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Momenteel is hij bezig met afstuderen en werk parttime bij het documentaire productiebedrijf Van Osch Films in Den Bosch. We waren benieuwd naar de ervaringen van Mathijs tijdens Docwerk en stelde hem een aantal vragen. 

Docwerk beeldcolumn

Voor Docwerk TV heb ik de beeldcolumn over de striptekenaar Jules Calis gemaakt.Het was erg leuk om deze column te maken. Ik heb er met plezier veel tijd en aandacht in gestoken. Het was vooral leuk om creatief bezig te zijn met beeld. Een column is een ander soort productie dan een portret en heeft veel ruimte voor een eigen opvatting. Nog voordat we begonnen met draaien, probeerden we de meeste creatieve beelden te bedenken, niets is te gek voor de column.

Portret vs column

Tijdens mijn opleiding ben ik vooral bezig met een bepaald type film, de reportage. Dit is een heel ander soort productie. Een portret zou eigenlijk meer in mijn straatje passen. Het leek me juist leuk om een keer iets heel anders te maken en uit te proberen. Ik heb hierdoor geleerd op een andere manier naar een film te kijken. Niet alleen vanuit het verhaal dat je wil vertellen, maar ook met het oog op de esthetiek ervan.

Mijn Docwerk ervaring

De grootste ontwikkeling is toch geweest dat ik anders over een film nadenk. Niet alleen kijkend naar mijn eigen column, maar naar de hele ervaring van Docwerk, heb ik veel ontwikkeling doorgemaakt. Een aspect daarvan is de samenwerking in een team. Je moet leren dingen uit handen te geven en inbreng van anderen waarderen en accepteren. Daar ben ik in de periode bij Docwerk erg in gegroeid.

Al bij de onderwerpkeuze heb ik geprobeerd mijn stempel op de deze productie te drukken. Jules Calis is, net zoals ik, een journalist die een verhaal uit de realiteit probeert over te brengen op de lezer. De manier waarop hij dit doet, door middel van strips, vond ik interessant en bijzonder. Hij gebruikt net zoals ik, beeld om iets te vertellen, vandaar dat ik vond dat ik deze column moest maken.

De grootste uitdaging

De grootste uitdaging was dat ik nog nooit een dergelijke productie had gemaakt en ik dus anders moest denken. Bij een column over zo’n onderwerp moet je ook kritisch zijn en vraagtekens zetten bij bepaalde opvattingen die de hoofdpersoon heeft. Daarom moet je je hoofdpersoon als het ware in een hoek drijven en confronteren met z’n eigen uitspraken. Dit vereist daadkracht en doorzettingsvermogen en dat was zeker een uitdaging.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt vond ik toch wel de draaidag voor de column. Je bent dan heel creatief bezig op locatie en de gekste ideeën die je in je hoofd hebt, voer je uit. Zo heb ik bijvoorbeeld een legerbroek aangehad en heb ik zand in een bak laten vallen terwijl dit gefilmd werd. Dit zit uiteindelijk ook in de column en heeft toffe beelden opgeleverd.

Uitzending Omroep Brabant

De column over Jules Calis wordt op 28 november 2015 uitgezonden op Omroep Brabant vanaf 18.45 uur (daarna ieder uur herhaald).

Marijke de Bie

Docwerk