Docwerk TV is een serie kunst- en cultuurprogramma’s, gemaakt door recent afgestudeerde film- en mediamakers. Elke aflevering bestaat uit een portret over een maker en een bijzondere beeldcolumn waarin in enkele minuten één aspect van een maker wordt uitgelicht.

Vandaag stellen we graag Dorien Theuns aan je voor! Zij maakte het portret van Borre Akkersdijk (aanstaande zondag te zien op Omroep Brabant) en de column van Anouk van de Sande.

·         Wie ben je?

Ik ben Dorien Theuns. Ik heb een achtergrond in (kunst)geschiedenis (VU) en Asian Studies (UvA), en om te leren docu-maken ben ik naar Manchester gegaan voor Visual Anthropology (UoM).

·         Wat doe je?

Ik werk als freelancer aan uiteenlopende audiovisuele projecten, in samenwerking of op eigen initiatief. Documentaire, maar ook cross-mediale projecten voor web- of museumcontext.

DOCwerk portret en beeldcolumn

·         Welke productie (portret en beeldcolumn) heb je gemaakt in het kader van DOCwerk TV?

Ik heb (toevallig) twee textielontwerpers uitgekozen: Anouk van de Sande (column) en Borre Akkersdijk (portret). Daarnaast heb ik camera en geluid gedaan voor producties van andere teamleden.

·         Hoe was het om deze productie te maken?

Leuk en uitdagend.

·         Wat heb je ervan geleerd?

Hoe docu-makers met een andere achtergrond te werk gaan. Daarnaast hebben we een aantal workshops van ervaren professionals uit verschillende disciplines gehad, daar heb ik ook veel van opgestoken.

·         Hoe heb je jezelf kunnen ontwikkelen?

Ik heb geleerd wanneer ik mijn academische achtergrond kan inzetten, maar vooral ook wanneer ik deze moet loslaten.

·         Op welke manier heb je jouw stempel op deze productie kunnen drukken?

Ik denk niet dat ik er ‘mijn stempel’ op heb gedrukt: ik heb juist manieren van werken en creëren toegepast die ik niet gewend was.

·         Wat was de grootste uitdaging?

Planning. Bij Anouk kon uiteindelijk niemand van het team aanwezig zijn bij het draaien en Borre had zo’n drukke en steeds veranderende agenda, dat het vaak onzeker was wat en wanneer ik zou filmen. Daardoor heb ik ook vaker alleen gewerkt en in de montage was de uitdaging om het verhaal dat ik wilde vertellen uit de verschillende filmmomenten te halen en daarbij de juiste volgorde van scenes te vinden.

·         Wat was je hoogtepunt, wat was het bijzonderste tijdens deze ervaring?

Voor mij zijn hoogtepunten momenten waarop ik me echt geïnspireerd voel. En inspiratie heb ik zowel bij mijn teamgenoten opgedaan, als bij de kunstenaars en tijdens de workshops.

 

Uitzending Omroep Brabant

·         Wanneer wordt de productie uitgezonden om omroep Brabant?

17 Juli: portret Borre Akkersdijk

20 Augustus: column Anouk van de Sande 

Image
Marijke de Bie

Docwerk