Eindhoven heeft een rijke historie als het gaat om hiphoptalent. De documentaire ‘Straatsterren in Lichtstad’ (regie: Stephan Velema) laat zien dat de stad niet weg te denken is uit de vaderlandse hiphopcultuur. In het document gaat de kijker terug naar de begintijd van de vier elementen van hiphop: rap, dj-en/produceren, breakdance en graffiti.

Studio Fuego werkte in opdracht van Madskills en Eindhoven 365 vier maanden aan de film en sprak met baanbrekende artiesten over de kracht van de Eindhovense hiphopscene. Eindhoven kent in iedere discipline van hiphop topspelers op nationaal- en wereldniveau. Dansers Niek Traa en Andre Grekhov, Fresku en Kempi, groepen als 24K en D.A.M.N en kunstenaar Erosie. Het zijn er teveel om allemaal hun zegje te laten doen. De gesprekken met de artiesten gaan over  samenwerkingen, vriendschap, de mentaliteit en pionieren. De interviews worden ondersteund met unieke archiefbeelden van betrokkenen, waaronder verschillende shots uit de jaren '80 en '90.

Straatsterren in Lichtstad wordt op zondag 22 juli in Effenaar, Eindhoven vertoond, voorafgaand aan het concert van KRS-ONE. Een kaartje voor KRS-ONE geeft gratis toegang, maar los een kaartje kopen is ook mogelijk.

De documentaire is op 29 juli te zien in Plaza Futura, Eindhoven.

 

Bronnen: Effenaar en Plaza Futura

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg