Bij films waar een deel twee van wordt gemaakt, is de conclusie meestal: ’de eerste was beter’. Voor documentaire festivals geldt dat hopelijk niet.

Bij Docfeed wordt op dit moment hard gewerkt om de tweede editie van het festival nóg leuker te maken dan de eerste.

Programmeren voor Docfeed
Een van de eerste artikelen
die ik schreef voor KONKAV ging over Docfeed, het nieuwe documentaire festival in Eindhoven. Enthousiast geworden door de goede films, workshops en -niet onbelangrijk- de relaxte sfeer, trok ik de stoute schoenen aan en vroeg aan oprichter Frans Mouws of ik voor Docfeed mocht komen werken. Inmiddels mag ik mij officieel programmeur van het festival noemen en ben ik druk bezig met het verzamelen van films voor de tweede editie van het festival dat op 20, 21 en 22 februari plaatsvindt in TAC Eindhoven.

Premières
Het uiteindelijke programma bestaat uit zo’n 25 films van makers uit de hele wereld. We richten ons niet per sé op nieuwe films, bij ons geen rode lopers en grote premières, wel pareltjes waarvan wij vinden dat ze een groot publiek verdienen. We zijn natuurlijk niet tegen premières, integendeel. Het is geweldig om een platform te mogen zijn voor een film die zijn publiek voor het eerst ontmoet.
Oprichter Frans Mouws: ”Daarnaast willen we ook graag een plek zijn waar makers elkaar kunnen ontmoeten. We hebben dit jaar voor het eerst een award voor beste film. Die kun je alleen winnen als je aanwezig bent op het festival.”

Studenten
Het festival wordt mede georganiseerd met hulp van studenten van Sint Lucas. De studenten van deze MBO opleiding in Eindhoven spelen een belangrijke rol in de productie van het festival. Zo zorgen ze ervoor dat de ruimtes mooi zijn aangekleed, dat de gasten goed worden ontvangen, dat er een trailer is voor het festival en dat bezoekers makkelijk de weg naar de juiste zaal vinden.

Ben je een mooie documentaire aan het maken die bijna af is, of heb je nog een prachtige film liggen die nog door te weinig mensen is gezien? Inschrijven kan nog tot 31 december via www.docfeed.nl/information.

Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort