Van alle scholen in Europa op het gebied van animatie, is The Animation Workshop misschien wel de beste. Deze school in het Deense Viborg levert animatoren van hoog niveau af. De studenten krijgen colleges en workshops van gastdocenten met een sterke link naar de praktijk en kunnen stage lopen bij de hipste animatiestudio's. Ook huisvest de campus Arsenalet, een collectie van startende studio's, en de Open Workshop, een plek waar oud-studenten kosteloos gebruik kunnen maken van de diverse faciliteiten. De studenten van The Animation Workshop zijn echt ambassadeurs van hun opleiding: er is een enorme betrokkenheid bij het programma en alle activiteiten rond de school. Als algemeen directeur Morten Thorning een presentatie geeft over de visie van de school, dan doet hij dat met slofjes aan. Dit is geen school, maar een familie.

 

Ik had het voorrecht om in september betrokken te zijn bij een evaluatie van de Character Animation opleiding van The Animation Workshop. Met een diverse mix van professionals uit het onderwijs en uit de praktijk, konden we een dag rondlopen op deze school, en spraken we docenten en studenten over hun ervaringen. Bij St. Joost heb ik al eens een accreditatie meegemaakt, en het is een stressvol traject. Maar het is ook ontzettend leerzaam om advies te krijgen van collega's en mensen uit het veld. Werken op een kunstacademie kan soms aanvoelen als een mini-universum op zich, en je moet ervoor waken niet in een eigen logica vast te gaan zitten. Het helpt om af en toe een reality check te doen.

 

The Animation Workshop is begonnen als animatie-opleiding, maar is sinds 2007 ondergebracht in het kenniscentrum Centre for Animation and Visualization (CAV). Dit betekent dat de school zich in een breder cluster bevindt, met een link naar de praktijk door een initiatief als Arsenalet en naar onderzoek rond nieuwe mediaplatformen. Er worden jaarlijks maar een klein aantal studenten toegelaten: de directeur ziet het als zijn verantwoordelijkheid naar de studenten toe om de markt niet te overspoelen. Er is een strenge selectie aan de poort, maar de opleiding is voor Europese studenten gratis (voor studenten van buiten de EU 7.300 euro, wat gangbaar is internationaal gezien). Dit toont ook meteen aan hoezeer de opleiding - en animatie in het algemeen - wordt ondersteund door de overheid. Animatie als toepassing heeft een enorme potentie om ingewikkelde informatie toegankelijk te maken, en dit wordt hier ook echt gezien.

 

Ik was benieuwd hoe The Animation Workshop omgaat met de uitdagingen waar een animatie-opleiding vandaag de dag voor staat. Een discussie die momenteel speelt, is of men moet opleiden voor generalisten of juist specialisten. Er kan maar zoveel in vier jaar studie gepropt worden (in het geval van St. Joost eigenlijk maar drie jaar), en in een snel veranderende praktijk is het knap lastig keuzes te maken in wat je aanbiedt. The Animation Workshop heeft de visie ‘well-rounded individuals’ af te leveren: well-rounded in de zin dat men een brede kijk heeft op de mogelijkheden, maar ook kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen, en moet kunnen samenwerken in een team. Individuals, omdat een persoonlijke visie en bewustzijn van eigen kunnen een meerwaarde betekenen in de praktijk. Kortom, de opleiding kiest toch voor de generalistische aanpak, maar geleid door het persoonlijke talent van de student.

 

De visie van The Animation Workshop is natuurlijk fantastisch, en wat zo mooi is, is dat ze het ook echt kunnen waarmaken. Elke klas heeft een eigen coördinator (bij St. Joost is er één coördinator per opleiding), die precies bijhoudt waar de student staat, en die ervoor kan zorgen dat een gastdocent goed voorbereid voor een groep staat. De gastdocenten kunnen terecht in een gasthuis met keuken, en omdat ze er logeren, zijn er ’s avonds vaak ook presentaties of feestjes waarbij iedereen in een ontspannen sfeer kan netwerken en uitwisselen. Dit versterkt allemaal het gevoel van een community.

 

Als afscheid werden we na de evaluatie uitgenodigd bij één van de docenten thuis. Alle betrokken panelleden, inclusief studenten en medewerkers, waren aanwezig. Omdat één van de studenten veganist was, werd er uitgebreid veganistisch gekookt. Alles voor de studenten! In de gesprekken viel me op hoe volwassen de studenten discussiëren.

 

Andere panelleden die ook betrokken zijn bij het onderwijs, wisten niet of ze nu gefrustreerd naar huis moeten gaan, of juist gemotiveerd moesten zijn om het beter te doen. Uiteraard is het laatste het enige juiste antwoord, maar tegelijkertijd snap ik ook de frustratie. Om dergelijke omstandigheden te creëren, is er flink wat investering nodig. Maar na dit bezoek neem ik toch vooral nieuwe energie mee terug.

Image
Sarah Lugthart Sarah Lugthart

Sarah Lugthart