Over twee weken gaat Playgrounds weer van start. Directors duo OddOne maakt de titelsequenties. KONKAV bezocht de studio in Eindhoven, waar hard gewerkt wordt aan de opdracht.

Eigenaar Peter van de Riet vormt samen met Kerry Murphy het directors duo van studio OddOne. Van de Riet werkt vanuit het kantoor op Strijp-S in Eindhoven. Murphy is gevestigd in Amsterdam.
Ze ontmoetten elkaar jaren geleden op het Stadhuisplein in Eindhoven waar ze beiden vaak kwamen skateboarden. ”We filmden elkaar daar altijd. Daarna ging Kerry een filmopleiding doen in Australië en ik ging grafische vormgeving studeren. Op een dag vroeg Kerry zich af of hij mijn ontwerpen kon vertalen naar bewegend beeld.” Een gouden combinatie was geboren. Naast hun banen werkten ze samen aan een portfolio en in 2008 startten ze OddOne.

Scherp blijven
”We leren veel van elkaar”, vertelt Van de Riet. ”Ik over film en Kerry over de tekstuele designkant. Daardoor zijn we samen heel sterk. Over het algemeen kom ik met een concept, Kerry bedenkt er vervolgens een verhaal bij. En dan pingpongen we heen en weer. We hebben geleerd om niet te veel over de dingen te praten, maar vooral te maken en dat aan elkaar laten zien. We zijn heel hard tegen elkaar. Dat zorgt voor een gezonde spanning waardoor we beiden scherp blijven. Het is niet altijd makkelijk, maar daardoor ontstaan er interessantere dingen dan wanneer je alleen maar aardig voor elkaar bent.”

Ambitie
OddOne is door BKKC aangewezen als ’high potential’. Een begeleidingstraject helpt om de ambities van het duo te realiseren. ”Mijn droom is om fulltime titel sequenties te maken, zoals het Amerikaanse bedrijf Prologue doet bijvoorbeeld. Ik zou best de titels van een HBO serie willen maken, of van een serie als Dexter.” Van de Riet voegt er bescheiden aan toe dat hij beseft dat de weg daarheen nog lang is. ”In Eindhoven zijn we redelijk uniek in wat we doen maar als je kijkt naar Amsterdam, zijn daar bedrijven als Onesize en Postpanic. Ik zou overigens graag met hen willen samenwerken. Het lijkt me geweldig om met grote teams, grote budgetten, snellere computers en veel specialisten in huis te kunnen werken.”

Groei
Inmiddels sleept OddOne ook grote opdrachten binnen. Per opdracht wordt een team samengesteld. ”We hebben inmiddels zowel in Eindhoven als Amsterdam inmiddels een netwerk opgebouwd van mensen die ons kunnen ondersteunen bij grote opdrachten.”
De combinatie van ambitie, talent en de bescheidenheid die Van de Riet uitstraalt, maken dat ik vermoed hij het nog ver zal schoppen met OddOne. Onthouden dus die naam. Wil je meer zien van het werk van OddOne? Ga dan naar het Playgrounds international digital arts festival, van 28 tot en met 31 oktober in Tilburg en Amsterdam.

Image
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort