Op donderdag 4 oktober is in Breda het AVhuis geopend, een bedrijfsverzamelgebouw voor audiovisuele professionals. De openingshandeling werd verricht door Wim van de Donk, Commissaris van de Koningin en Hans Maarten van den Brink, directeur van het Mediafonds, in aanwezigheid van burgemeester Peter van der Velden en wethouder Wilbert Willems. Gemeente Breda en provincie Noord-Brabant hebben beiden een bedrag van € 0,5 miljoen geïnvesteerd in de realisatie van het AVhuis.

Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur: “De realisatie van het AVhuis sluit aan bij ons streven om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden, waarbij innovatie een belangrijk thema is. Breda profileert zich naast stad van erfgoed, uitdrukkelijk ook als stad van beeldcultuur, ook richting 2018.”

Het AVhuis is gesitueerd op de Triple O campus, een ontwikkeling van Red Concepts, waar bedrijven op het raakvlak van technologie en creatieve industrie zijn gevestigd. Onder andere de Game Academy, Studio 100 en het Blushuis zijn er gevestigd. In het AVhuis is ruimte voor meer dan 50 bedrijven die samen werken aan beeld, geluid, animatie, games en multimedia. Het gebouw nodigt uit tot samenwerking tussen vakgenoten. In het AVhuis delen de bewoners onder andere diverse studio’s voor film, geluid en fotografie en een kleine bioscoop.

Naast een creatieve hotspot is het AVhuis het meest duurzame bedrijfsverzamelgebouw van Nederland. Door bijzonder duurzame toepassingen als een zonnecellendak, zonwerende beglazing, ondergrondse koude- en warmteopslag, LED-verlichting, bewegingsmeters en hemelwaterinfiltratie, voorziet het gebouw zelf in zijn energiebehoefte en is het volledig klimaatneutraal. Het AVhuis heeft daarmee een Groenverklaring voor duurzame nieuwbouw gekregen. 

De Bredase profilering rond het thema beeldcultuur is duidelijk merkbaar in het culturele klimaat van de stad: voorbeelden hiervan zijn MOTI (Museum of the Image), Huis voor Beeldcultuur en de culturele festivals. Zo vindt momenteel tot 21 oktober Breda Photo plaats. Naast het culturele profiel is beeldcultuur ook in educatief en economisch opzicht erg belangrijk voor Breda. De regio Breda kent een groot aantal bedrijven op het gebied van beeldcultuur, zoals filmmakers, animatoren, gameproducenten en AV-professionals. Verbazend is dat niet gezien de hoge kwaliteit van het aanbod van Avans en NHTV op dit gebied. In april is de Gemeente Breda in samenwerking met onder andere de Bredase hogescholen een internationaal project rond het thema beeldcultuur gestart: VIVID (Value Increase by Visual Design), waarbij Bredase, Engelse, Franse en Belgische universiteiten en organisaties samenwerken. De gemeente wil het jonge, afgestudeerde talent graag voor de stad behouden en het vestigingsklimaat optimaliseren. De realisatie van het AVhuis is hierin een grote stap.
 

> ga naar de website van het AVHuis

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant