Brave wordt de dertiende animatiefilm van Pixar Animation Studios. De film, die eerder de werktitel The Bear en de Bow had, is momenteel in productie en zal waarschijnlijk uitkomen in juni dit jaar.

Het script wordt geschreven door Brenda Chapman (The Lion King, The Prince of Egypt, Cars) en geregisseerd door zowel Chapman als Mark Andrews (The Incredibles). In eerste instantie zou Chapman de enige regisseur zijn - en bovendien Pixar’s eerste vrouwelijke regisseur. Maar in oktober vorig jaar werd gemeld dat Chapman was vervangen door Mark Andrews. Volgens een woordvoerder van Disney zullen beide regisseurs op de aftiteling verschijnen.

Over Brace
Al sinds de oudheid worden verhalen en mystieke legendes over de ruige en mysterieuze Highlands van Schotland doorgegeven van generatie op generatie. In Brave, wordt een nieuw verhaal vertelt over de moedige Merida die wordt geconfronteerd met traditie, het lot en de gevaarlijkste beesten. Merida is een ervaren boogschutter en onstuimige dochter van koning Fergus (stem van Billy Connolly) en koningin Elinor (stem van Emma Thompson). Ze is vastbesloten om haar eigen pad uit te stippelen in het leven, maar haar acties ontwaken chaos en woede in het koninkrijk. Het daaruit voortvloeiende gevaar noodzaken Merida om de betekenis van ware moed te ontdekken en een beestachtige vloek ongedaan te maken voordat het te laat is.

Alvast wat leuke feitjes:
De film is een combinatie van Brenda Chapman’s liefde voor Hans Christian Andersen en de gebroeders Grimm, maar ook een reflectie op de opvoeding van haar dochter.

Oorspronkelijk was Reese Witherspoon gepland voor de stem van prinses Merida, maar vanwege een druk schema was ze niet in staat om mee te werken aan de film. Ze werd vervangen door Kelly Macdonald.

Keltische en Pictische ontwerpen en patronen zijn in de hele film geïntegreerd: op de boog van Merida, op kleding, op muren, maar ook op natuurlijke elementen zoals sneeuwvlokken, mos en takken. In het oorspronkelijke script vonden 80% van de scènes plaats in de sneeuw. In de uiteindelijke film zijn echter zeer weinig sneeuwscènes overgebleven.

Genre: Action / Adventure / Animation / Comedy
Release Datum: 22 juni, 2012
Directors: Mark Andrews, Brenda Chapman
Screenwriters: Brenda Chapman, Irene Mecchi
Studio: Walt Disney Pictures
Cast: Kelly MacDonald, Emma Thompson, Billy Connolly, Julie Walters, Kevin McKidd, Craig Ferguson, Robbie Coltrane
 

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg