Vandaag is het zover! Het Nederlands Film Festival is begonnen. Er zijn maar liefst 21 titels van Brabantse bodem te zien in Utrecht. En Zuidenwind Filmprodukties is zelfs aanwezig met vier films. Zwaar geschut dus

De Brabantse titels op NFF mag je natuurlijk niet missen dus hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Broken Dreams van Suzanne van Leendert

Productie: Van Osch Films

Deze documentaire is het kleurrijke levensverhaal van het vliegtuig dat gebruikt zou gaan worden voor de musical Soldaat van Oranje. Tijdens het vervoer over de weg raakte de oude Dakota betrokken bij een ongeluk. Vleugellam wacht ze nu af hoe het met haar zal aflopen.

do 24 sep 16:30 Louis Hartlooper Complex 1           

do 01 okt 14:00 Louis Hartlooper Complex 3

***

Little Water Stories van Dre Didderiëns

Première

Drie korte, kunstzinnige films over ons gedrag en hoe kinderen daar naar kijken. Ze tonen alledaagse taferelen. Op het strand, waar een kind naar een draaimolen kijkt; aan de kade van een rivier, waar mensen met hun boten bezig zijn; en op het platteland, waar een man zijn auto wast en een oudere vrouw voor zich uit zit te staren op een bankje. Gefilmd in Frankrijk, Nederland en Macedonië.

vr 25 sep 18:45 Louis Hartlooper Complex 1            

wo 30 sep 14:00 Louis Hartlooper Complex 3        

***

La vie de Jean-Marie van Peter van Houten

Jean-Marie werd als oudste zoon in een groot gezin geboren. Zijn Nederlandse vader kocht in 1948 een berg in de Franse Pyreneeën, de regio waar Jean-Marie inmiddels dorpspastoor is. In deze feelgood documentaire in cinema verité-vorm vertelt de goedlachse grijsaard openhartig over hoe de afwijzing van zijn grote jeugdliefde in het dorp ooit zijn keuze beïnvloedde om het priesterschap te aanvaarden. Maar hij fantaseert nog altijd over de liefde. Op zijn 75ste neemt hij een drastische beslissing waarbij hij iedereen in verbijstering achterlaat.

KONKAV interviewde eerder regisseur Peter van Houten over haar documentaire, lees het hier.

zo 27 sep 14:00 Louis Hartlooper Complex 4          

ma 28 sep 15:00 Wolff City 1

***

So Help Me God van Thomas Vroege

Productie: Zuidenwind Filmprodukties

Première

Al zeven jaar lang trekt de financiële crisis een spoor van grote onrust en schade door de wereld. In Amerika buigt een overheidscommissie zich volop over de schuldvraag. ‘So Help Me God’ zijn de woorden die menig Amerikaans bankier de afgelopen jaren heeft uitgesproken bij de eed voor een van de verhoren door de commissie. Thomas Vroege maakte een poëtisch-visuele trip door de wereld van het grote geld en onderzoekt de schijnbaar onaantastbare positie van bankiers. Wat gaat er door hen heen? Wat als ze de controle verliezen? En hoe zit het met hun empathische vermogens?

zo 27 sep 14:15 Rembrandt 3           

zo 27 sep 19:30 Cinemec Utrecht 3              

ma 28 sep 18:45 Louis Hartlooper Complex 1          

wo 30 sep 21:45 Louis Hartlooper Complex 1                    

***

De kleine prins van Nicky Maas

Productie: Zuidenwind Filmprodukties

Première

Portret van de jonge fotograaf Maurice Nuiten die in zijn werk én leven een vaak vervreemdend spel met de realiteit speelt. Het uitgangspunt van zijn kwetsbare, soms provocerende foto's: 'Stel nou dat het niet waar is wat we zien'. Hij is een opvallende verschijning, ook omdat hij zich steeds een andere identiteit aanmeet. Nuiten pendelt bijna wekelijks tussen Breda, de stad waar hij fotografie studeert, en zijn brave geboortedorp op het Brabantse platteland voor een bezoekje aan zijn ouders. Maar er blijken meer paradoxale kanten aan hem te zitten.

zo 27 sep 16:00 Rembrandt 3

ma 28 sep 13:00 Louis Hartlooper Complex 3

do 01 okt 19:30 Louis Hartlooper Complex 1          

***

MijnstreekComplex van Sergej Kreso

Productie: Zuidenwind Filmprodukties

Première

Muziek, tatoeages, graffiti. In de mijnstreek zijn ze doordrenkt van het mijnverleden. Wat hebben Zuid-Limburgse jongeren toch met een geschiedenis die totaal is weggevaagd en waar amper over gesproken werd door hun ouders en grootouders? Portret van jonge mensen die vijftig jaar na de sluiting van de kolenmijnen nog trots zijn op een verleden dat ze eigenlijk niet kennen, maar dat toch grote invloed heeft op hun uiterlijk, leven en identiteit.

zo 27 sep 14:15 Rembrandt 3         

di 29 sep 18:00 Hoogt 1      

***

Paolo Ventura, de verdwijnende man van Erik van Empel

Productie: Zuidenwind Filmprodukties

Première

De Italiaanse kunstenaar Paolo Ventura begon als modefotograaf, maar stopte daarmee omdat hij geen echte interesse in mode had. Hij ging autonoom werk maken, geïnspireerd door de beelden die hij voor zich zag als zijn oma hem over de Tweede Wereldoorlog vertelde. Met de fotoseries War Souvenir en Winter Stories veroverde hij de kunstwereld. De documentaire toont hem aan het werk in zijn schuur, bovenop een verlaten berg. Daar creëert hij een eigen wereld waarin hij zich thuis voelt.

vr 25 sep 19:00 Rembrandt 2           

ma 28 sep 22:00 Hoogt 1    

***

Verboden vlucht (Forbidden Flight) van Hester Overmars

Productie: Zuidenwind Filmprodukties

Genomineerd voor een Gouden Kalf

In 1983 proberen Thomas en Gundula Anhalt en hun twee kinderen met een zelfgebouwd vliegtuig de DDR te ontvluchten. Het gezin wordt echter opgepakt en gevangengezet. Recht in de camera kijkend blikken de gezinsleden dertig jaar later ieder afzonderlijk terug op de gebeurtenissen die de rest van hun leven bepaalden. Hoe beïnvloedde de mislukte vluchtpoging hun onderlinge band? Is hun droom van een vrij leven uiteindelijk uitgekomen?

zo 27 sep 13:00 Rembrandt 2                     

do 01 okt 13:00 Louis Hartlooper Complex 2          

***

Het goeie leven van Youri Dingemans

NFF Studentencompetitie

Een fictieve Brabantse dorpsgemeenschap uit de jaren negentig maakt zich op voor de gezellige maand december. Maar van feesten alleen is geen sprake. In het sociaal-realistische drama worden diverse strubbelingen in de fictieve dorpskern getoond, waaronder de onenigheid bij de gemeenteraad over digitaliseringskwesties, de stille strijd van een eenzame oude vrouw en die van een gepeste puber.

za 26 sep 13:30 Louis Hartlooper Complex 2

ma 28 sep 15:00 Louis Hartlooper Complex 2

***

A Morning Without Coffee van Jelle van Meerendonk

NFF Studentencompetitie

Met traditionele tekentechnieken wordt in deze film een absurdistisch universum geschapen, waarin een opgewonden mannelijke cactus niets liever wil dan de liefde bedrijven met een sensuele vrouwelijke ballon.

vr 25 sep 15:30 Louis Hartlooper Complex 2            

zo 27 sep 14:15 Louis Hartlooper Complex 1          

ma 28 sep 22:00 Louis Hartlooper Complex 2        

***

Lineage van Olga van den Brandt

NFF Studentencompetitie

Mensen zijn opgebouwd uit draden, en wie van elkaar houdt is via diezelfde draden met elkaar verbonden. Een ouderpaar dat in deze poëtische animatie uit elkaar gaat, trekt zo hard aan de draad die hen met hun kind verbindt, dat deze knapt.

zo 27 sep 12:30 Louis Hartlooper Complex 2          

zo 27 sep 16:15 Louis Hartlooper Complex 1          

do 01 okt 22:00 Louis Hartlooper Complex 2

***

I Am Under Construction van Ennya Larmit

NFF Studentencompetitie

Schoonzwemsters in een frisblauw zwembad, afgewisseld met uiterst gestileerde beelden van de zaken die ons leven zoveel mooier maken; verse bloemen, een ontbijtje, roze taartjes. Maar er is iets absurds aan de hand. Waarom staan die bloemen in een mixer? Waarom een scheermesje naast het bord? Essayistische kunstfilm waarin onze schoonheidsrituelen met een andere blik bezien worden.

vr 25 sep 15:30 Louis Hartlooper Complex 2                      

ma 28 sep 22:00 Louis Hartlooper Complex 2                                

***

Them & I van Lina Kilkawi en Jolijn Schuurmans, 2015

NFF Studenten Competitie

Komische stop motion-animatie waarin pop Victor net een film heeft afgerond. Zijn laatste scène eindigde gelukzalig. Maar dan besluiten zijn animatoren aan een nieuwe productie te beginnen. Lijdzaam moet Victor set wisselingen en verkleedpartijen ondergaan voordat hij zelfstandig besluit dat het genoeg geweest is.

do 24 sep 13:00 Louis Hartlooper Complex

zo 27 sep 12:15 Louis Hartlooper Complex 1          

wo 30 sep 22:00 Louis Hartlooper Complex 2

***

Typewriterhead van Eric Giessmann

NFF Studenten Competitie

Het is een probleem van deze tijd: mensen kunnen geen rust meer vinden. De wereld raast door, en we doen zelf mee. Gevoed door alle ellende in de wereld kost het de man met het typemachinehoofd uit deze animatiefilm de grootste moeite zijn negatieve gedachten stop te zetten. Zijn hoofd blijft ze maar uitbraken. Wanneer hij uiteindelijk wel tot rust komt, brengt hem dat een verrassend inzicht.

zo 27 sep 12:15 Louis Hartlooper Complex 1                    

di 29 sep 22:00 Louis Hartlooper Complex 2                     

do 01 okt 16:00 Louis Hartlooper Complex 2         

***

The Creator Has a Masterplan van Jeroen Bronckers

NFF Studenten Competitie

Vanuit zijn flat op de negende verdieping kijkt filmmaker Jeroen Bronckers neer op het alledaagse leven in de stad. In deze existentiële documentaire zien we door zijn ogen hoe drie mannen van verschillende leeftijden omgaan met het leven, de liefde en de dood. Wat als je nog altijd denkt aan je ex? Hoe ga je verder na het overlijden van je volwassen zoon? En hoe verwerk je de dood van je moeder?

di 29 sep 22:00 Louis Hartlooper Complex 2            

do 01 okt 16:00 Louis Hartlooper Complex 2

***

The Lost Mariner van Tess Martin

NFF Studenten Competitie

Interpretatie van Dr. Oliver Sacks’ research en boek The Man Who Mistook His Wife for a Hat in kunstzinnige animatievorm. In deze film, opgebouwd uit een indrukwekkende serie uitgeknipte foto’s op een vlakke achtergrond, speelt een patiënt met een geheugenstoornis de hoofdrol. The Lost Mariner is een symbolische en creatieve visuele poging om te laten zien hoe deze man zijn wereld zou kúnnen ervaren.

za 26 sep 13:00 Louis Hartlooper Complex 3           

zo 27 sep 14:15 Louis Hartlooper Complex 1                    

wo 30 sep 16:30 Louis Hartlooper Complex 2

***

The Wardrobe of Gender van Max Joakim Diezenberg

NFF Studenten Competitie

Het geslacht blijkt de meest voor de hand liggende manier om mensen van elkaar te onderscheiden. Maar waarom hecht onze maatschappij er eigenlijk zoveel waarde aan? Deze documentaire zoomt in op onze obsessie voor geslachtsbepaling. De maker volgt drie mensen die hun gender-identiteit actief onderzoeken. Hoe zien en profileren zij zichzelf? Bestaan er grijstinten?

vr 25 sep 18:45 Louis Hartlooper Complex 1            

wo 30 sep 14:00Louis Hartlooper Complex 3

***

Kort! - Ballone di Cannone van Frodo Kuijpers

Première

Komische animatie over de eerzuchtige Eduardo die avond aan avond halsbrekende trapezecapriolen uithaalt, daarbij geassisteerd door de nerveuze Loet. Wanneer de rijke burgemeester de voorstelling bezoekt, verhoogt Eduardo de moeilijkheidsgraad van de Salto Mortale tot duizelingwekkende proporties. Maar maakt hij wel de gewenste indruk op de zaal als hij de onmogelijke act laat uitvoeren door een assistent met hoogtevrees?

zo 27 sep 12:15 Louis Hartlooper Complex 1

di 29 sep 19:30  TiVre - Hertz

di 29 sep 20:00 Wolff City 1                       

do 01 okt 14:00 Rembrandt 1      

***

Marc Herremans – M-Line Testimonial

Ontdek de infofilm

Productie: Veldkamp Produkties

Als onderdeel van het Film Festival wordt er in het programma “Ontdek de infofilm” speciaal aandacht gegeven aan de beste opdrachtfilms van Nederland. Testimonial “Marc Herremans” die Veldkamp Produkties in opdracht van Triple Double voor Mline, heeft geproduceerd.

ma 28 sep 20:00 TiVre – Pandora

***

“Gulf Craft Dubai Corporate”

Ontdek de infofilm

Productie: Veldkamp Produkties

Als onderdeel van het Film Festival wordt er in het programma “Ontdek de infofilm” speciaal aandacht gegeven aan de beste opdrachtfilms van Nederland. De film “Gulf Craft Dubai Corporate”, maakte Veldkamp Produkties in opdracht van YachtsXL als uitvoerend producent.

ma 28 sep 20:00 TiVre – Pandora

***

Centjes van Ruben Peters en Elmar Peters

NFF Studenten Competitie

Een goedaardige winkelier, twee bijdehante kinderen en een als boef vermomde zanger komen er in deze optimistische, sprookjesachtige vertelling samen achter dat er belangrijkere zaken in de wereld zijn dan centjes. Maak andere mensen blij, op een manier die goed bij je past, en je zult een stuk gelukkiger worden. Een goed gevulde snoeppot kan daarbij zeer behulpzaam zijn.

za 26 sep 13:30 Louis Hartlooper Complex 2            

ma 28 sep 15:00 Louis Hartlooper Complex 2        

***

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant