Deze zomer heeft Culturele Hoofdstad 2018 toch een Brabants tintje, en wel op Malta. Daar is Valletta culturele hoofdstad van Europa, samen met Leeuwarden in Nederland. In april reist de Solar Cinema, mobiele bioscoop op zonne-energie, van Tilburg naar Malta om een zomer lang invulling te geven aan het filmprogramma van Valletta2018.

Solar Cinema is een initiatief van filmmaakster Maureen Prins. Sinds 2006 toert ze de wereld rond met haar mobiele bioscoop op zonne-energie. De zonnepanelen op het dak van de Solar Cinema slaan overdag genoeg zonne-energie op om na zonsondergang op een groot scherm film te projecteren. Solar Cinema brengt bijzondere films naar ongewone plekken en kan een plein, park, strand of bijzonder natuurgebied veranderen in een openluchtbioscoop.
 
Internationaal
Sinds 2009 rolt Maureen Prins haar concept ook internationaal uit met haar stichting Solar World Cinema. Vanuit deze stichting helpt zij anderen over de hele wereld om zelf lokaal een Solar Cinema op te zetten. De ambitie is om de wereld te veroveren en film toegankelijk te maken voor iedereen, ook voor mensen die in afgelegen gebieden wonen. Inmiddels rijden er Solar Cinema’s in Brazilië, Chili, Amerika, Kroatië en Australië. Maar ook in Algerije waar midden in de Sahara een Solar Cinema wordt gerund door Sahrawi vluchtelingen.

Solar Cinema Malta
In 2012 werd Solar Cinema als toonaangevend project opgenomen in het bidboek van 2018Brabant. Dit was destijds aanleiding om drie voorstellingen op Malta te organiseren met de Solar Cinema, in opmaat naar Valletta2018. Zes jaar later werd Solar Cinema opnieuw uitgenodigd om naar Malta te komen. Dit keer om een tour van 24 openluchtfilmvoorstellingen te organiseren op Malta en Gozo tijdens Valetta2018. De voorbereidingen hiervoor zijn reeds in volle gang. Tijdens deze tour zullen ook films van Brabantse makers te zien zijn. Al met al krijgt Culturele Hoofdstad 2018 zo toch nog een Brabants tintje.

Meer info: www.solarcinema.org/Malta2018 of  http://www.facebook.com/solarcinema.org

Image
Image
Janneke van Laar

Kunstloc Brabant