Omroep Brabant TV gaat de komende tijd ruimte geven aan Brabantse documentaires onder de titel 'BrabantDoc'. Vanaf januari zal elke donderdagavond -met een herhaling op zondagmiddag- een documentaire van een Brabantse maker over een Brabants onderwerp te zien zijn.

"Brabant is een goede voedingsbodem voor mooie en indringende verhalen," zegt Lout Donders van Omroep Brabant, "en we hebben ook veel getalenteerde makers rondlopen. We maken graag ruimte om die mooie producties een stevig podium te geven."

Omroep Brabant heeft zelf de afgelopen jaren de Brabantse documentaire stevig gestimuleerd door het project 'Brabantse Beauties'. Gevestigde en aankomende filmmakers konden een plan indienen dat door een jury onder leiding van actrice/regisseur Monique van Ven -ook afkomstig uit Brabant- werd beoordeeld. De makers die de pitch goed door kwamen, kregen van Omroep Brabant een startbedrag om te kunnen beginnen. Enkele ervaren producenten uit de provincie begeleidden de makers met de verdere ontwikkeling en financiering. Lout Donders: "Het startbedrag bleek in veel gevallen een perfect vliegwiel te zijn voor verdere financiering. De afgelopen drie jaren hebben het Mediafonds en andere financiers samen ongeveer een miljoen euro aan subsidies in Brabantse docu's gestopt. Daardoor konden mooie films gemaakt worden die anders waarschijnlijk nooit geproduceerd zouden zijn. Verschillende Brabantse Beauty's hebben de afgelopen tijd mooie prijzen gewonnen."

Even leek het erop dat de derde ronde van de Brabantse Beauty's de laatste zou zijn. Maar met steun van het BKKC (Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur), enkele Brabantse producenten en de steden Eindhoven, Breda en 's-Hertogenbosch gaan de Beauties toch verder. In 2014 zullen opnieuw Brabantse makers (studenten, aankomend talent en gevestigde makers) de kans krijgen om met een goed idee te komen.

Vanaf januari zijn in BrabantDoc bij Omroep Brabant op donderdag en zondag een aantal Brabantse Beauties te zien, naast enkele andere producties van Brabantse bodem.

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant