Deze tijd van forse bezuinigen in de culturele sector vraagt van veel kunstenaars een nieuwe aanpak. De ondernemerskwaliteiten van een kunstenaar spelen daarin een steeds belangrijkere rol. Zo ook in het geval van beeldend video-kunstenares Noortje Haegens (26) uit Breda. Zij probeert via het fenomeen crowdfunding haar kunstproject E.Y.E. in het Amphia Ziekenhuis te financieren. Dit project moet een positieve bijdrage gaan leveren aan de gemoedstoestand én het herstel van de patiënten.

  E.Y.E.

Noortje Haegens is beeldend-video kunstenaar van beroep. Juli vorig jaar is zij aan de kunstacademie St. Joost in Breda afgestudeerd met het werk ‘experiencing yourself experiencing’ (E.Y.E.). E.Y.E. biedt de bezoeker de gelegenheid om even uit zijn hectische leventje te stappen en een moment van bezinning te beleven. “E.Y.E. bestaat uit twee videowerken waarvan een videowerk is gefilmd in het Mastbos in Breda. Gedurende een maand heb ik onderzocht wat de beleving is van een groot meer. Op een vroege mistige morgen heb ik de beleving van deze omgeving in beeld kunnen vangen”, vertelt Noortje.

 

Amphia Ziekenhuis

Tijdens haar eindexpositie heeft ook het Amphia Ziekenhuis enthousiast kennisgemaakt met E.Y.E. Het ziekenhuis was meteen razend enthousiast en is zelfs van mening dat dit project mogelijk impact zou kunnen hebben op de gemoedstoestand van patiënten en medewerkers en daarmee een positieve bijdrage kan leveren aan het herstel van patiënten.“Om te kijken of E.Y.E. daadwerkelijk een positief effect heeft op patiënten, wil ik dit onderzoeken in een ziekenhuissetting. Hierbij richt ik me op de beleving van de bezoeker”, legt Noortje uit. Het Amphia Ziekenhuis heeft daarop aangegeven de entreehal voor drie maanden ter beschikking te willen stellen om het kunstproject te vertonen.

 

Crowdfunding

De bijkomende kosten van zo’n 7.000 euro (videoprojector, materialen, etc) wil Noortje bij elkaar zien te krijgen met behulp van crowdfunding via het internet. Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Maar wordt het totaal benodigde bedrag niet gehaald, dan krijgen mensen het geld terug gestort. Tegenover de bereidheid tot financieren staat een tegenprestatie van de kunstenaar. Ook Noortje zal een tegenprestatie leveren, afhankelijk van de bijdrage. 

 

Healing environment

Door de realisatie van het project krijgt Noortje meer inzicht van het effect van E.Y.E. op de patiënten. Zij wil met haar werk een toegevoegde waarde leveren binnen de ‘healing environment’. Het hele idee van een zogenaamde ‘healing environment’ – het genezende vermogen van een leefruimte – vindt Noortje dan ook fascinerend. “En daarin zou ik me dan ook graag verder willen specialiseren. Vooral omdat dit thema ook perfect aansluit op mijn werk waarin rust, observeren, en de beleving van het landschap centraal staat. Deze beleving probeer ik te vangen in korte poëtische films”, legt Noortje uit. 

 

Doneren

Wil jij Noortje helpen haar droom te verwezenlijken? Ga dan naar www.voordekunst.nl. Hierboven kun je het filmpje van Noortje bekijken waarin zij haar project toelicht. Doneren kan nog tot 30 november. 
 

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant