De film ‘Bots trekt ten strijde’ gaat op 20 januari in première in Eindhoven. De film is gemaakt door Frank van Osch en gaat over de periode waarin de band actief was. Na afloop van de première geeft Bots een concert in de kleine zaal van poppodium De Effenaar.

Bots trok volgens bandlid Noutd Janssen ten strijde tegen maatschappelijke problemen en onrecht. Dus de titel is logisch te verklaren. "Ja de jaren zeventig hè. Er waren demonstraties tegen bijvoorbeeld kernenergie. Er was van alles te doen natuurlijk."

Zeven Dagen Lang
Het begon allemaal met de hit 'Zeven Dagen Lang' in 1976. In één klap waren de mannen van Bots bekend. "We waren een groepje muzikanten dat probeerde van de muziek te leven, dus het kwam heel goed uit", vertelde Janssen in de uitzending van Richard van den Beld.

Natuurlijk waren de mannen blij dat ze konden leven van de muziek, maar ze hadden ook een duidelijke filosofie. Janssen: "Ten eerste zingen in het Nederlands. Dat was toen voor een pop/rockband wat vreemd en daarnaast gingen de teksten over allerlei maatschappelijke toestanden die we aan de kaak wilden stellen."

Hans Sanders
Janssen heeft de film zelf vluchtig bekeken, dat was nog niet de definitieve versie. "Er komen flarden voorbij van het verleden. Je ziet de band in televisieprogramma's, je ziet de opkomst in Duitsland begin jaren tachtig en er komen mensen aan het woord die over Bots vertellen. Het is vooral een film over Hans Sanders, de zanger en leverancier van de meeste teksten."

Bron: Omroep Brabant

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg