Eens in de twee jaar reikt Toonbeeld, de vereniging voor filmmakers uit het Zuiden, het Bonte Varken uit. Een wisseltrofee voor ervaren filmprofessionals die de AV sector van Brabant op een bijzondere manier op de kaart hebben gezet. Begin deze maand was filmmaker Bob Entrop de gelukkige winnaar.

Het was bepaald geen verrassing voor Entrop dat hij de prijs won. Al 266 films heeft hij op zijn naam staan. Hij is daarmee de Brabantse filmmaker met de langste staat van dienst. De overeenkomst tussen al die films is het engagement waarmee ze zijn gemaakt. ”Ik maak altijd sociaal bewogen films. Er is zoveel waar ik me kwaad over maak. Ik weet inmiddels dat ik de wereld niet kan veranderen, maar ik kan in ieder geval films maken over de onderwerpen waar ik me druk over maak.”

Een van die onderwerpen is de Sinti en Roma. Entrop maakte de afgelopen jaren meerdere films waarin hij het vaak tragische lot van deze zigeunergemeenschappen op een indringende manier vastlegde. Vorige week nog vertoonde hij zijn film Gebroken stilte op een filmfestival in Zagreb. ”Als je dan honderd mensen in de zaal met dikke tranen in de ogen ziet en iemand je vertelt nooit iets geweten te hebben van de genocide op de Sinti en Roma, dan denk ik: hier doe ik het voor."

Het liefst zou Entrop een eigen televisiestation hebben of op zijn minst een column in de krant. Met de zendtijd zou hij een platform creëren voor iedereen die iets te vertellen heeft. ”Mijn films worden wel vertoond door Hilversum, maar er is zoveel meer te vertellen. Bovendien werken bij de omroep vooral ambtenaren die helemaal niet inhoudelijk betrokken zijn, uitzonderingen daargelaten. Er is zoveel troep op televisie.”

Op het moment werkt Entrop aan zo’n zeven nieuwe filmprojecten. Aan de bezuinigingen op filmcultuur heeft hij geen boodschap. Er is geld genoeg, zegt hij. ”Als je een goed onderwerp in handen hebt, dan is er altijd geld te vinden. Is het niet via fondsen, dan via een achterdeur. Het gaat erom dat je blijft geloven in waar je mee bezig bent. Als je alles uit de kast haalt om je plan te realiseren en je kunt anderen ook overtuigen, dan komt je film er altijd.”
Meer over de films van Bob Entrop vind je hier: www.solfilms.nl

Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort