Afgelopen zondag viel de film De Bende van Oss in de prijzen op een filmfestival in Luik. Dat maakte Sigma Pictures bekend.

De prijs voor beste actrice ging naar de Brabantse hoofdrolspeelster Sylvia Hoeks, die de rol van Johanna van Heesch vertolkte. De eveneens Brabantse Regisseur André van Duren won de speciale juryprijs. De Bende van Oss werd tijdens het Festival International du Film Policier de Liège als openingsfilm vertoond.

Gouden Kalf
In Nederland werd de film genomineerd voor zes Gouden Kalveren. De Bende van Oss won uiteindelijk het Gouden Kalf voor beste muziek.

Brabantse tongval
Met Sylvia Hoeks, Marcel Musters, Theo Maassen en Frank Lammers hebben de acteurs van De Bende van de Oss een hoog Brabants gehalte. De taal die in de film vooral te horen is, zou je volgens regisseur Van Duren kunnen omschrijven als "ABB", Algemeen Beschaafd Brabants. Wat dat betreft is Van Duren gelukkig met het succes van de film New Kids Turbo. "Er zijn overeenkomsten: er wordt Brabants gesproken, het gaat om volkse types en er is geweld. Natuurlijk is de Bende van Oss iets anders, maar voor de promotie van de film is het goed dat mensen het Brabants niet moe zijn."

Bron: nu.nl en Wikipedia
 

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg