Dit weekend zijn in Amsterdam de laatste films te zien van de 2015 editie van IDFA. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal op zo’n festival buiten de ogen van het publiek? Filmprogrammeur Meike van Zandvoort bezocht Docs for Sale.

Filmmarkt
Docs for sale startte in 1996 en is inmiddels een van de grootste première markten voor documentaires ter wereld. Jaarlijks komen meer dan 250 TV buyers, sales agents, distributeurs en festivalprogrammeurs bijeen op zoek naar nieuwe documentaires.
Als programmeur voor festivals InScience en Docfeed besloot ik dit jaar het IDFA Docs for sale programma te bezoeken. Je kunt speciaal voor dit festival onderdeel een pas aanschaffen, waarmee je toegang krijgt tot een catalogus van meer dan duizend documentaires. Dit zijn films die geselecteerd zijn voor het festival, maar de catalogus bevat ook andere films die volgens IDFA “de aandacht van de wereld verdienen”.

Viewingboots
Met je Docs for sale pas krijg je geen toegang tot de reguliere publieksvertoningen, maar wel tot de industry screenings. Voorstellingen waar je met je pas gewoon naar binnen kunt lopen.
Daarnaast kun je in een speciaal voor Docs for sale ingerichte ruimte op kleine schermen films kijken. Omdat het steeds makkelijker wordt om films te streamen, zijn deze viewing boots lang niet meer zo druk bezocht als voorheen. Sinds 2008 maakt IDFA de Docs for Sale catalogus dan ook online beschikbaar, waardoor je zelfs niet per sé  meer naar Amsterdam hoeft te komen om films te kijken. Bovendien blijft de catalogus een jaar beschikbaar. Ideaal voor een programmeur.

Ninnoc
Zo kon ik de  film Ninnoc, geproduceerd door Zuidenwind lekker vanuit mijn hometown Tilburg kijken. In plaats van door de regen naar de andere kant van Amsterdam te crossen, nestelde ik me ’s avonds thuis op de bank met een kopje thee onder een dekentje en drukte op play. 
In de ontroerende film kruipt je in het hoofd van hoofdpersoon Ninnoc terwijl je haar ziet spelen en dansen in een leeg schoolgebouw. Ze neemt de kijker mee in haar ideeën over anders zijn. Want wat is dat eigenlijk? ‘Normaal’? De film van regisseur Niki Padidar won afgelopen woensdag de prijs voor Best Children’s Documentary. “Zowel beeld als montage bouwen een ontwapenend eerlijk portret van een jonge vrouw op zoek naar de juiste balans tussen het zelf en de anderen” aldus de jury.

Netwerken
Hoewel het geweldig is om als professional vanuit je eigen kantoor of luie stoel in IDFA te duiken, is het toch belangrijk om het festival te bezoeken. Want netwerken blijft, naast het kijken van heel veel films, toch een van de belangrijkste onderdelen van het werk van een filmprogrammeur.
IDFA duurt nog tot en met aanstaande zondag. Het programma vind je hier.

Image
Image
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort