De animatiefilm The Monster of Nix is in de prijzen gevallen. Tijdens het International Short Film Festival in het Franse Clermont-Ferrand ontving de korte animatiefilm van de Nederlandse kunstenaar/filmmaker Rosto de award voor beste filmmuziek. De film werd ook uitgeroepen tot beste animatie tijdens het Spaanse Filmets Festival en kreeg de publieksprijs tijdens het Utopiales Film Festival in Frankrijk.
 

The Monster of Nix is een 30 minuten lange animatiemusical die het verhaal vertelt van
buitenbeentje Willy. Hij gaat het gevecht aan tegen de vernietigende krachten van een
allesverslindend monster in het dorpje Nix. De film is net zo meeslepend en visueel
overweldigend als zijn voorgangers. Maar deze film is geschikt voor kinderen van 10 tot 100.

The Monster of Nix wordt echt voortgestuwd door de muziek, die door Rosto zelf is geschreven. Muzikale bijdragen werden geleverd door het Metropole Orkest, de Amerikaanse artrockers The Residents en de Franse indieband The Dø. Muzikant/acteur Tom Waits en regisseur Terry Gilliam hebben stemmen ingesproken voor de film.

De film is een coproductie van Studio Rosto A.D., de AVRO (Nederland), CinéTé (België) , Autour de Minuit en Canal+ (Frankrijk) en kwam tot stand met een financiële bijdrage van het Filmfonds. De film ging in première in juni 2011 tijdens het Annecy International Animated Film Festival, was de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste korte animatie en zal in het najaar van 2012 door de AVRO uitgezonden worden.

Check www.monsterofnix.com voor data en locaties waar de film draait.
 

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg