Tilburg Architectuur Film Festival (TIAFF) is vanwege de ontwikkelingen rondom het corona-virus VERPLAATST van 17-18 april naar 18-19 september 2020.

Vrijdag 17 april opent in filmhuis Cinecitta in Tilburg het Tilburg Architectuur Film Festival (TIAFF). Het thema van vierde editie van het festival is Models and Ruins. Met zestien films en tien sprekers werpt het TIAFF licht op de vergankelijkheid en kwetsbaarheid van ontwerpen en ideaalmodellen in de architectuur en stedenbouw. Wat op het ene moment een ideaalmodel is voor een nieuw gebouw, een nieuwe stad of een nieuwe samenleving, kan door de veranderende tijdsgeest zomaar achterhaald, irrelevant of uit de mode zijn.

Winy Maas - architect, hoogleraar en mede-oprichter van het vermaarde ontwerpbureau MVRDV - is in 2020 ambassadeur van het TIAFF. Winy Maas maakte iconische projecten zoals het Nederlandse paviljoen voor de Expo 2000 in Hannover, de Markthal in Rotterdam, de Glazen Boerderij in Schijndel en het eerste openbare kunstdepot van Museum Boijmans Van Beuningen. Het TIAFF heeft Winy Maas uitgenodigd vanwege zijn vermogen om nieuwe mogelijkheden voor architectuur en steden van de toekomst concreet te maken met sprekende modellen en visualisaties. Winy Maas opent het TIAFF op vrijdagavond 17 april met een lezing over Models and Ruins. Hij zal reflecteren op zijn werk, ontwikkelingen in de architectuur en vertelt over zijn ontwerpvisie.

Op het programma staat onder andere de film Stad (regie: Jan Ketelaars en Paul van den Wildenberg, 1984). De film geeft een impressie van de stemming en sfeer in Tilburg in de jaren tachtig, een industriestad waar een stadshart ontbrak en overal industrieterreinen braak lagen. Architect Gert Kwekkeboom, ontwerper van de prijswinnende LocHal in Tilburg, geeft een lezing over de nieuwe dynamiek van Tilburg en de projecten van zijn bureau CIVIC architects.
Zaterdag 18 april, 10:45 -12:15 uur

Voor zijn film The Real Thing (2018) reisde de Franse filmmaker Benoit Felici de wereld over en bezocht kopieën van wereldberoemde gebouwen, zoals de Eiffeltoren en de London Bridge. Hebben deze kopieën net zoveel waarde als het origineel? Felici vertelt hierover voorafgaand aan de vertoning van zijn film.
Zaterdag 18 april, 15:30-17:00 uur

De documentaire De Rijksbouwmeester gaat in première op het TIAFF. Voor deze documentaire is Rijksbouwmeester Floris Alkemade drie jaar lang gevolgd op zijn missie om de snelle veranderingen in onze leefomgeving aan te pakken met creatieve oplossingen die ons land moeten verbeteren.
Zaterdag 18 april, 18:15-20:00 uur

het volledige programma en kaartverkoop

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant