De zomerfilms in de tuin van de Nieuwe Vorst worden dit jaar gevuld met talent van eigen bodem, laat je verrassen door films die je anders misschien nooit gezien zou hebben. Van korte fictie tot lange documentaire en alles daartussenin.

 

Staycation: Dans Dans Dans donderdag 9 juli, 21:30 uur

Reserveer nu een plek (pay what you want, reserveren verplicht, zeer beperkte beschikbaarheid)

We starten onze Staycation, Meet your homegrown talent! serie met drie korte films waar dans op een bijzondere manier centraal staat en de motor is van het verhaal. Laat je verrassen door uiterst pure dans verhalen.

Ster – Catherina Iosifidis – 13 min.
Tijdens dansles doet Stella er alles aan om de solo in de dansvoorstelling te krijgen, maar door haar onzekerheid verliest ze haar grip op de werkelijkheid.

Re:Born – Annemijn Rijk & Fleur Bax  – 11 min.
Re:born – een dansfilm over opstaan. Alsof het net uit de lucht ter aarde is gestort. We zien een wezen roerloos op de grond, onder het slijm en met net genoeg kracht om te ademen. De lange benen uitgestrekt, de knieën knokig. Het gezicht verborgen onder de armen, anoniem, alleen. Om te overleven ligt een ogenschijnlijk onmogelijke uitdaging in het vooruitzicht: Opstaan.

Naar Huis – Regie: Harrie Verbeek – Choreografie: Jelena Kostic –  19 min.
Op verzoek van zijn moeder Annabel keert Andre terug naar het ouderlijk huis om zijn stervende vader Theo te bezoeken. Samen met zijn zus Sanne, haar man Victor en hun zoon Teun probeert het gezin met elkaar in contact te komen. Dit leidt keer op keer tot confrontaties en oud zeer. Maar als dagdromen de familie doet herinneren aan gelukkiger tijden, weten ze door aantrekken en afstoten zichzelf open te stellen naar elkaar in een hartverwarmende choreografie terwijl ze afstevenen op het onvermijdelijke.


Staycation: In focus donderdag 16 juli, 21:30 uur

Reserveer nu een plek (pay what you want, reserveren verplicht, zeer beperkte beschikbaarheid)

In deze Staycation, Meet your homegrown talent! unieke korte films over fotografen, hun inspiratie en een bijzonder film/foto archief.

Joep Lennarts: Compromisloos – Bruno Bolsius – 14 min.
Joep Lennarts was fotograaf voor onder andere de Volkskrant en Brabants Dagblad. In 2011 stapte Joep uit het leven. In plaats van een brief liet hij een aantal foto’s achter. In dit portret vertellen vrienden en familie over Joep’s leven, zijn moeilijkheden en hoe Joep soms nog dagelijks in hun leven aanwezig is.

Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now – Baris Azman – 32 min.
In de jaren zeventig werd de Nederlandse fotograaf Charles ‘Chas’ Gerretsen plotseling wereldberoemd. Hij werd door Francis Ford Coppola uitgenodigd om alles op de set van Apocalypse Now vast te leggen vanwege zijn oorlogstijd. De documentaire bevat een diepgaand interview met Gerretsen en meer dan 100 foto’s van de fantastische cast inclusief Marlon.


Staycation: Wie wint, verliest. donderdag 23 juli, 21:30 uur

Reserveer nu een plek (pay what you want, reserveren verplicht, zeer beperkte beschikbaarheid)

In deze Staycation, Meet your homegrown talent! Een verrassende en eclectische vertaling van een bijzondere zeeslag. Kogels gedragen zich anders dan verwacht.

Bullet Time  – Frodo Kuipers –  3 min.
Twee kogels worden tijdens een klassieke Western-shootout in hun dodelijke vlucht verliefd op elkaar. Weten zij elkaar te vinden en tegen welke prijs?

Viva Matanzas – Dick Verdult – 50 min.
Dit is geen documentaire zoals je gewend bent, maar een artistieke rapportage van de slag bij Cuba tussen het Spaanse en Nederlandse leger in 1628. Piet Heins verovering van de Zilvervloot spreekt tot op de dag van vandaag tot de verbeelding. De Hollandse admiraal maakte gebruik van het gebrek aan wind om de Spaanse vloot, vol zilver uit Zuid-Amerika om huurlegers in Europa te financieren, de Cubaanse Baai van Matanzas in te lokken, waar de schepen vastliepen op zandbanken.

Na een salvo schoten voor de boeg klommen de Hollanders aan boord en gaven de Spanjaarden zich over, zonder dat er ook maar één dode viel. In een dorpje in Aragon wordt de zeeslag herdacht met een gemaskerde dans. Kunstenaar Dick Verdult legt het ritueel vast als een over the top kostuumdrama, omlijst door elektronische muziek. Het verhaal van strategische listigheid en eerloos verlies krijgt er iets komisch door.


Staycation: Familie donderdag 30 juli, 21:30 uur

Reserveer nu een plek (pay what you want, reserveren verplicht, zeer beperkte beschikbaarheid)

In deze Staycation, Meet your homegrown talent! kijken we naar uiteenlopende familieperikelen.

Maar je achternaam is toch Marokkaans? – 25 min.
Aiman Hassani moet een keuze maken. Of hij schikt zich naar de wensen van zijn Marokkaanse familie en laat zich in het officiële familieboekje inschrijven met alle verplichtingen van dien, óf hij besluit zijn eigen pad te blijven volgen en zet daarmee de relatie met zijn ouders mogelijk op het spel.

May Divorce be with you –  Irene Langendijk – 25 min.
Hoewel de ouders van deze filmmaakster ooit vijftien jaar een hartstochtelijk huwelijk hadden, groeide Irene Lagendijk op als kind uit een gescheiden gezin. Zelf heeft ze nooit bewust iets van de liefdesrelatie van haar ouders meegekregen. In deze intieme, tragikomische documentaire besluit ze met terugwerkende kracht nieuwe herinneringen te scheppen. Daartoe haalt ze beide ouders over om scènes uit hun huwelijk na te spelen. Zowel hun meest liefdevolle als pijnlijkste momenten, op de bijbehorende plekken.


Staycation: Het boodschappenrondje donderdag 6 augustus, 21:30 uur

Reserveer nu een plek (pay what you want, reserveren verplicht, zeer beperkte beschikbaarheid)

In deze Staycation, Meet your homegrown talent! gaan we op pad om boodschappen te doen. We rijden mee met Tonny’s supermarkt op wielen en doen boodschappen met de ouders van filmmaker Tamino Parren.

Het Ouderenuurtje – Tamino Parren – 1:30 min.
José (72) en Paul (74) hebben de wekker op 06:00 uur s’ochtends gezet. Omdat zij tot de kwetsbare doelgroep behoren, doen zij hun boodschappen tijdens het ouderenuurtje. Boodschappen doen was nog nooit zo’n uitdaging.

Laatste Der Mohikanen – Max Ploeg – 48 min.
Net niet genoeg geld voor de boodschappen? Dan betaal je bij de rijdende supermarkt van Tonny gewoon de volgende keer. De Tilburgse stopt ziel en zaligheid in haar bedrijf, dat ervoor zorgt dat hulpbehoevende mensen het hoofd boven water kunnen houden. Zelf heeft ze die hulp minstens zo hard nodig, maar daardoor laat ze zich niet uit het veld slaan.


Staycation: Zootje ongeregeld donderdag 13 augustus, 21:30 uur

Reserveer nu een plek (pay what you want, reserveren verplicht, zeer beperkte beschikbaarheid)

In deze Staycation, Meet your homegrown talent! worden we koekoek van de Hippies van Beek. Muziek, chaos, ruzie in een bont Brabants gezelschap.

Koekoek! – Jörgen Scholtens –  9 min.
Elk heel uur gespt de man in de koekoeksklok zich in zijn lanceerstoel en schiet hij door de deurtjes van de klok naar buiten. “Koekoek!”, roept hij. “Koekoek!” Zijn werk is van levensbelang, want de oude dame die onder de klok zit moet elk uur haar medicijnen nemen en dat luistert nauw. Dan krijgt de man de kans om een groot geldbedrag te winnen bij een radioquiz.

RK De Veulpoepers  BV – Frank van Osch & Joris Hendrix – 75 min.
In de jaren ’70 ontstaat in Hilvarenbeek de RK Veulpoepers BV, een feestelijke folkband met idealen en een drumstel. Links en toch leuk! Hun grootste hit is ‘D’n Egelantier’, die ze spelen op elk dorpsfeest en elke demonstratie. De ‘Hippies van Beek’ richten bedrijfjes, communes en een concertzaal op. Als in 1996 een reünie uitmondt in een fikse ruzie, valt het doek definitief voor dit bonte gezelschap. De muzikanten blikken terug op de idealen, de ongekende successen en de pijnlijke ondergang.


Staycation: Identiteit donderdag 20 augustus, 21:30 uur

Reserveer nu een plek (pay what you want, reserveren verplicht, zeer beperkte beschikbaarheid)

In deze Staycation, Meet your homegrown talent! staat de zoektocht naar je ware identiteit centraal. Waar hoor je bij. Hoe voel je je als een vis in het water?

Hoort Erbij – Aswin Baaijens – 9 min.
Thomas wil er graag bij horen. De studenten in zijn studentenvereniging nemen zijn ontgroening in eigen hand.

Verrassingsfilm
Bijzondere sneakpreview van de korte documentaire die vers van de pers rolt.

 The Walking  Fish – Thessa Meijer – 19 min.
Deze tragikomische film vertelt het verhaal van een ambitieus zeewezen dat haar droom najaagt om bij de mensenwereld te horen. Maar zelfs als ze transformeert in een jonge vrouw, is Mutsumi niet tevreden. Op het land komt ze in aanraking met nieuwe doelen; de mooiste zijn, een succesvolle carrière opbouwen, de ideale vriendin zijn. Zal ze ooit tevreden zijn en in staat om te genieten van haar reis?


Staycation: Ik vlieg! donderdag 27 augustus, 21:30 uur

Reserveer nu een plek (pay what you want, reserveren verplicht, zeer beperkte beschikbaarheid)

In deze Staycation, Meet your homegrown talent! gaan we springen, en vliegen…althans dat hopen we.

De Sprong – De Kwekerij – 3 min.
What if I fall? Oh but my darling, what if you fly? – Erin Hanson

De Vliegende Hond – Johannes Hogebrink – 75 min.
Johannes Hogebrink is een kunstenaar met een droom: geïnspireerd door Laika en Otto Lilienthal wil hij zijn hond leren vliegen. Maar zijn hond Chayka heeft hoogtevrees. Chayka zelf vertelt over zijn straathondenbestaan in Bosnië. In de hoop zijn droom te verwezenlijken, besluit Johannes dat de beste manier om Chayka over zijn trauma heen te helpen, is hem te leren vliegen.

meer info

Stefan van Luijk Stefan van Luijk

Pop Up Cinema