𝐑𝐀𝐕𝐄 𝐓𝐎 𝐓𝐇𝐄 𝐆𝐑𝐀𝐕𝐄.
𝐎𝐯𝐞𝐫 𝐯𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐬𝐜𝐡𝐚𝐩 𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐢𝐥𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥𝐞 𝐫𝐚𝐯𝐞 𝐬𝐜è𝐧𝐞.

Donderdag 23 januari
Club Smederij
Deuren open 20:00
Start film 20:20

𝐁𝐄𝐀𝐓𝐒
Brian Welsh - 96 min. UK 2018 - Engels gesproken/ Engels ondertiteld.

In 1994 werd in Groot-Brittannië de ‘Criminal Justice and Public Order Act’ aangenomen, een wet die het verbood om met meer dan twintig mensen samen te komen om te luisteren naar muziek die ‘geheel of voornamelijk wordt gekenmerkt door een opeenvolging van repetitieve beats’.

Oftewel: een verbod op raves, de undergroundfeesten van de opkomende housecultuur.
In het Schotland van 1994 zetten de boezemvrienden Johnno en Spanner alles op alles om een illegale rave te bezoeken. Het moet de laatste grote uitspatting van de zomer worden, en daarmee misschien ook wel een afscheid van hun vriendschap. Hun jeugd in een niksig Schots stadje loopt ten einde, en zonder het uit te spreken weten ze beiden dat hun levens andere richtingen zullen inslaan. De stille en slimme Johnno zal vertrekken, terwijl ongeleid projectiel Spanner achterblijft tussen de criminele vrienden van zijn gewelddadige oudere broer. Maar dat is van later zorg. Eerst moeten ze op dat feest zien te komen.

In prachtige zwart-witbeelden en op het opzwepende ritme van underground nineties-house toont BEATS de aanloop naar hun anarchistische feestnacht. Die intieme coming-of-age wordt slim verweven met de politieke dimensies van een subcultuur die weigert in de pas van de hokjesgeest te lopen.

Na afloop van de film praten we na met Mark van Bergen: muziekjournalist en docent electronic dance music aan Fontys Academy for Creative Industries. Founder van This Is Our House

Volkskrant: 𝘉𝘦𝘢𝘵𝘴 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘦𝘴𝘭𝘦𝘱𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘪𝘯𝘨-𝘰𝘧-𝘢𝘨𝘦𝘵𝘳𝘢𝘨𝘪𝘬𝘰𝘮𝘦𝘥𝘪𝘦 𝘦𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘰𝘥𝘦 𝘢𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘳𝘢𝘷𝘦𝘤𝘶𝘭𝘵𝘶𝘶𝘳 𝘪𝘯𝘦𝘦𝘯 ★★★★

Trouw: 𝘐𝘯 𝘥𝘦 𝘩𝘦𝘦𝘳𝘭𝘪𝘫𝘬𝘦, 𝘮𝘶𝘻𝘪𝘬𝘢𝘭𝘦 𝘻𝘸𝘢𝘳𝘵-𝘸𝘪𝘵𝘧𝘪𝘭𝘮 ‘𝘉𝘦𝘢𝘵𝘴’ 𝘷𝘰𝘦𝘭 𝘫𝘦 𝘥𝘦 𝘦𝘹𝘵𝘢𝘴𝘦 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘪𝘭𝘭𝘦𝘨𝘢𝘭𝘦 𝘳𝘢𝘷𝘦𝘴 ★★★★

Smederij Cinema is de terugkerende filmavond in Club Smederij. Films die gedachten smeden, met verhalen over de rafelranden van het leven. In liefdevolle samenwerking met Pop Up Cinema, met dank aan Toffey.

meer informatie

Stefan van Luijk Stefan van Luijk

Pop Up Cinema