Kunstenaars, ontwerpers en creatieve makers, laat zien wat jullie kunnen betekenen voor de uitvaartbranche! Ga op 3 december in gesprek met interessante en innovatieve organisaties op het gebied van rouw, afscheid en herdenken. Maak kennis, deel jouw innovatieve ideeën, verbreed je netwerk en ontmoet potentiële opdrachtgevers.

wat: show & tell | the new funeral

wanneer: di 3 dec (14:00-18:00 uur)

waar: LocHal, Tilburg

voor wie: kunstenaars, ontwerpers en creatieve makers

deelname: 25 euro

tickets

6846

the new funeral

De uitvaartbranche is de laatste jaren erg in ontwikkeling. Op maat is het codewoord. Vroeger verliepen de meeste uitvaarten eigenlijk hetzelfde, maar tegenwoordig staat de persoon tijdens de uitvaart centraal. De uitvaart als ultieme reflectie van de persoonlijkheid. Ook duurzaamheid speelt een steeds grotere rol: steeds meer uitvaartorganisaties en mensen kiezen bewust voor een groene invulling van hun begrafenis of crematie. Denk aan een milieuvriendelijke kist, biologisch eten tijdens de herdenking of het bewust digitaal versturen van de uitnodigingen. Daarnaast doen nieuwe technologieën steeds meer hun intrede. Zo wordt videotechnologie toegepast: de uitvaart wordt gefilmd, er worden tijdens de uitvaart beelden van de overledene laten zien of de beelden worden live gestreamd. Ook in het gedenken zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande. Door moderne technieken zijn er steeds meer opties voor nabestaanden om op een speciale manier een dierbare te herinneren. Denk aan een medaillon met een bezitting van de overledene erin of een tatoeage waar het as van de overledene in is verwerkt.

show & tell

Bij show & tell krijgen makers uit alle disciplines de gelegenheid om op een informele manier hun werk te presenteren en kennis te maken met potentiële opdrachtgevers. Met show & tell | the new funeral op dinsdag 3 december wil Kunstloc de kansen en de impact laten zien die creatieve en artistieke professionals kunnen hebben op de ontwikkelingen op het gebied van herdenken, begraven en nieuwe rituelen. We brengen je in contact met vernieuwende uitvaartorganisaties die graag Brabants makerstalent willen ontmoeten en die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van kunst binnen hun sector. Aan de maker de kans om te inspireren met het eigen werk en om met deze instellingen of bedrijven het gesprek aan te gaan over de rol van kunst in een razendsnel veranderende branche.

Professionele makers vanuit alle kunstdisciplines zijn welkom! Van dansers tot filmmakers, van sculpturisten tot theatermakers. Deze editie van show & tell biedt je de mogelijkheid om een nieuw type opdrachtgevers te ontmoeten, na te denken over eigen toegepast werk specifiek binnen de uitvaartbranche en een nieuw netwerk aan te boren. Uit deze bijeenkomsten volgen er regelmatig vervolggesprekken, en vaak rollen er ook concrete samenwerkingen uit. Lees op Mestmag.nl over de opbrengsten van eerdere show & tell’s. Doe mee en deel je kennis, verbreed je netwerk en ontmoet potentiële opdrachtgevers.

"Je kunt in een korte tijd heel veel potentiële opdrachtgevers spreken, en dat is heel fijn." Bram Knol
"Tijdens show & tell wordt er echt een spiegel voorgehouden." Marnix van de Vijver

deelnemende uitvaartorganisaties

De middag bestaat uit speeddates van vijftien minuten waarin je met verschillende ondernemers en experts van organisaties en instellingen 1-op-1 in gesprek gaat. Je presenteert jezelf, stelt brandende vragen en je krijgt feedback op je ideeën.

Hieronder vind je de deelnemende uitvaartorganisaties. Bij elke instelling lees je de casus of het vraagstuk wat bij hen speelt op dit gebied. Op basis van jouw voorkeur plannen we je bij minimaal drie potentiële opdrachtgevers in.

meld je aan

#1 Natuurbegraafplaats De Hoevens

Natuurbegraafplaats De Hoevens is centraal gelegen in de driehoek Breda-Tilburg-Turnhout. Deze bijzondere begraafplaats biedt de mogelijkheid tot het begraven van een lichaam of urn, midden in de natuur. Omgeven door de paradijselijke stilte van een eeuwenoud particulier landgoed. Met een unieke afscheidslocatie voor het houden van een ceremonie en condoleance. Aanwezig tijdens show & tell is Charlotte Michielsen, verantwoordelijke marketing & communicatie Natuurbegraafplaats De Hoevens. 

De casus van Natuurbegraafplaats De Hoevens: Een graf op De Hoevens wordt ook niet onderhouden door nabestaanden. Dat betekent dat bij een bezoek er geen potplanten, boeketten of relikwieën mogen worden achtergelaten. De natuur zorgt hier zelf voor bloemen op het graf. Toch bestaat er bij veel mensen een intrinsieke behoefte om bij een bezoek toch iets achter te laten. En zeker op dagen zoals Allerzielen en Kerst. Hoe kan De Hoevens toch tegemoet komen in deze behoefte zonder dat het de filosofie van natuurbegraven onderuit haalt? Zou een centraal gelegen natuurlijk kunstwerk de oplossing kunnen zijn?

#1 Natuurbegraafplaats De Hoevens

#2 WensAmbulance Brabant

WensAmbulance Brabant brengt terminaal zieke mensen uit Noord-Brabant en Zeeland kosteloos en belangeloos nog één keer naar hun favoriete plek in Nederland en daarbuiten. Aanwezig tijdens show & tell zullen zijn: Barry van Brakel (vrijwilliger) en Mieke van de Brink (verpleegkundige). 

De casus van WensAmbulance Brabant: De vrijwilligers van de WensAmbulance hebben geen specifiek vraagstuk, maar zijn benieuwd naar wat creatieve makers zouden kunnen bijdragen in het werk dat zij doen en tijdens de vele ritten die zij maken in het vervoeren van terminaal zieken. NB: De WensAmbulance is een non-profitorganisatie met meer dan 150 vrijwilligers. Betaalde opdrachten van makers kunnen zij hierdoor niet verlenen.

#2 WensAmbulance Brabant

#3 Zuylen

Zuylen is een gerenommeerde uitvaartorganisatie in Breda. Ze zitten aan tafel bij de families om uitvaarten te regelen, ontvangen de families en hun genodigden in een van de drie aula’s en verzorgen daarna een crematie in het eigen crematorium of een begrafenis op een van de begraafplaatsen. Het hoofddoel is ervoor te zorgen dat nabestaanden het geleden verlies beter kunnen verweven met de rest van hun leven. Aanwezig tijdens show & tell zal zijn: Roel Stapper, directeur stichting Zuylen.
 
De casus van Zuylen: Sinds kort beschikken ze in een van de aula’s over een beeldpresentatie van 11 meter breed en 3,5 meter hoog. Deze bestaat uit een led-wall van 8 bij 2 meter en daaromheen beeldprojectie. Welke kansen zijn er voor afscheidsdiensten met deze techniek? Maar ook: welke kunstuitingen werken het beste in een aula?

 

#3 Zuylen

#4 Uitvaartzorg Drimmelen

Uitvaartzorg Drimmelen is een zelfstandige, onafhankelijke uitvaartondernemer. Samen met de nabestaanden wordt in alle rust en met oprechte aandacht gekeken naar wat wenselijk en nodig is. Ze zoeken vanuit de inhoud naar vormen en rituelen die bij de nabestaanden passen. Door recht te doen aan hoe een overledene in het leven heeft gestaan is elk afscheid eigen. Nabestaanden helpen we te doen wat ze zelf graag zouden willen doen. Aanwezig tijdens show & tell zal zijn: Cecile van Schie, eigenaar Uitvaartzorg Drimmelen.

De casus van Uitvaartzorg Drimmelen: Drimmelen is op zoek naar een andere vorm om de kist neer te zetten. Bij een thuisopbaring (als het niet op bed kan) moet er een wagentje met wieltjes onder de kist of het opbaarbed. Dat is nu een wagentje op wielen met 4 doppen waar de kist of het opbaarbed op rust. Er ligt een beugel over het wagentje waar een kleed over gedrappeert is, om het wagentje te bedekken. Heel klassiek. Deze manier is bijvoorbeeld niet passend bij jongere mensen. Ze hebben al kleden met minder plooien laten maken, maar er zijn weining pure stoffen die niet kreuken. Ze zijn op zoek naar een andere vorm van een verrijdbaar element; eigentijdser en geen kleed, maar iets anders dat te tillen is en in een auto achterin kan. Daarnaast zoeken ze naar mooie alternatieven om een kist op te zetten bij een uitvaart of in een aula of andere vrije afscheidslocatie. Nu is dat datzelfde wagentje met een kleed. Zelf gebruiken ze vaak boomstammetjes als het past bij de mensen, maar ze zoeken iets anders daarnaast. Niet te zwaar, het moet te tillen zijn en in elkaar te zetten zijn. 

#4 Uitvaartzorg Drimmelen

#5 DELA Kunstzaken

Circa 170 vestigingen, 2.000 medewerkers, 44.500 uitvaarten per jaar en 4 miljoen verzekerden maken coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al meer dan 80 jaar met een begrafenis of crematie, repatriëring, nabestaandenzorg en financiële diensten op deze terreinen. Het is de ambitie van coöperatie DELA dat haar leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Coöperatie DELA is 10 jaar geleden begonnen met het opbouwen van een kunstcollectie met als kernwoorden troost, reflectie en doorgeven. De verschillende locaties worden met kunst ingericht met als doel iets toe te voegen aan de dienstverlening in de crematoria en uitvaartcentra. Het idee achter onze collectie is dat kunst de nabestaanden, hun gasten en andere bezoekers inspireren, troost bieden of uitnodigen tot een dialoog met elkaar of met onze medewerkers. Aanwezig tijdens show & tell zullen zijn: Joyce Dunki Jacobs, extern adviseur / curator Dela kunstzaken, en José Jonkergouw, extern adviseur Dela Kunstzaken.

De casus van DELA Kunstzaken: In de aula en in de voorruimte van de aula zijn grote tv-schermen die, wanneer er voor de overledene geen foto-presentatie te zien is, de gehele dienst op zwart staan. De adviseurs vragen zich af hoe de zwarte tv-schermen toch op een mooie manier invulling kunnen krijgen middels een kunstuiting. 

#5 DELA Kunstzaken

#6 Crematorium Tilburg

Crematorium Tilburg is een sfeervolle plek om afscheid te nemen, te rouwen en te herinneren. Het biedt ruimte voor een passende en persoonlijke crematie, begrafenis of herinneringsbijeenkomst. Er zijn vijf locaties, waaronder twee met een traditionele aula en twee met een informele afscheidsruimte. Iedere locatie heeft een eigen sfeer, grootte en voorzieningen op het gebied van muziek, presentatie en catering. Ook is er een prachtig Afscheidspark met urnentuinen, strooivelden, urnenmuur en monumenten. Aanwezig tijdens show & tell zal zijn: Marielle van den Heuvel, directeur crematorium Tilburg e.o.

De casus van Crematorium Tilburg: Op welke wijze kan het aanbod van de locaties in het afscheidspark van Tilburg op een integere wijze onder de aandacht worden gebracht bij de Tilburgers en de burgers uit de omliggende dorpen? Welke kunstdiscipline is daarvoor inzetbaar? Crematorium Tilburg wordt nog steeds gezien als een fabriek met een plakje cake maar is dat zeker niet. Hoe komen ze van dat imago af?

#6 Crematorium Tilburg

#7 Stichting Dertien Hectare

Stichting Dertien Hectare organiseerde voorheen exposities in buitengebied van Heeswijk. Nu organiseert de stichting Alle Zielen op de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Aanwezig tijdens show & tell zal zijn: Ivonne van der Velden, curator beeldende kunst en projectleider Alle Zielen. 

De casus van Dertien Hectare: De stichting is op zoek naar kunstinvullingen van professionele kunstenaars/makers die passen op een Alle Zielen-avond in november 2020. Het werk moet gaan over ‘missen’ in de ruimste zin van het woord. ‘Troostrijk’ is een belangrijke kernwaarde deze avond. Het kan statisch werk zijn waar kunstenaar zelf niet bij aanwezig is, maar ook een uitvoering/voordracht/performance tijdens de avond zelf. Alle disciplines komen in aanmerking. Vergoeding voor bestaand werk is conform de Mondriaan-regeling. 

#7 Stichting Dertien Hectare

Wil je contact opnemen?

Wil je meer weten over deze bijeenkomst? Twijfel je of het iets voor jou is? Neem contact met ons op - we helpen je graag verder!

Bel Kunstloc Brabant Mail naar Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant