afbeelding: film still uit Buladó (regie: Eché Janga, productie: Keplerfilm)

Wat houdt het vak van een filmproducent precies in? Wat kan je als filmmaker eigenlijk verwachten van een filmproducent? En hoe vind je er überhaupt een? 

Tijdens deze masterclassop vrijdag 26 februari, die we samen met Talenthub Next organiseren, hoor je alle ins en outs over het produceren van film, en zijn alle ogen gericht op het vak van de filmproducent. En dan hebben we het niet over die fantastische producers op en buiten set, de call-sheetmakers, de budgetbewakers, de hands-on regelaars. Maar over die andere producent. De geldzoeker. De rechten-regelaar. Soms de initiator van een film. En soms niet alleen de eindverantwoordelijke maar ook de rechthebbende van een film. Niet onbelangrijk dus! 

We geven het woord aan gevestigde filmproducenten en aan de nieuwe generatie. We laten hen vertellen over hun werk middels een aantal praktijkvoorbeelden.  

meld je aan!

masterclass 'All about the film producer'

locatie | online, de link wordt een dag voorafgaand toegestuurd 
 
datum | vrijdag 26 februari 2021

tijd | 14:00-16:00 uur
 
kosten | €10 (excl. €2 admin-kosten)

tickets

masterclass 'All about the film producer'

De volgende producenten en filmmakers komen tijdens deze masterclass aan het woord: 

Ilja Kok | Copper Views

Ilja Kok richtte in 2015 filmproductiebedrijf @Copper Views op met als missie om door middel van documentaire en dialoog tot een beter wederzijds begrip te komen. De missie: We aim at creating a better mutual understanding, and overcoming prejudices and stereotypical thinking, regarding topics as social conditions, culture clashes and issues concerning globalization and related matters.

Copper Views ontstond nadat Willem Timmers en Ilja de documentaire Framing the Other maakten. Deze werd wereldwijd meer dan 350 keer gedistribueerd onder scholen universiteiten. De film had impact en dat smaakte naar meer.

Na Framing the Other maakten Willem en Ilja meerdere documentaires in het kader van intercultural understanding die na vertoning op festivals, tv en online, ook hun weg naar het onderwijs vinden. Nog altijd werkt het duo samen aan producties, maar werken ze ook apart van elkaar aan projecten.

Voor beginnende makers heeft Copper Views meerdere Teledoc Campus'en geproduceerd, zoals Ni Hao Holland (2015), Dichterbij (2020) en De Boontjes (2020). Momenteel heeft Copper Views een immersive interact en een lange documentaire in ontwikkeling en ronde ze dit jaar een Wildcard-project af. Copper Views heeft haar kantoor in Breda.

Ilja Kok | Copper Views

Corine Meijers | Submarine Channel en Studio Biarritz

Corine Meijers is freelance producent voor Submarine Channel en oprichter van Studio Biarritz. Dit spliksplinternieuwe productiehuis is gespecialiseerd in audiovisuele projecten die grenzen verleggen. Corine ontwikkelt haar eigen projecten, maar werkt ook graag samen met filmmakers, kunstenaars en partners wereldwijd om verhalen te produceren met een groot hart en die relevant zijn in deze bewogen tijden. Als producent verlegt Corine de grens in vorm, technologie en ontwerp.

Corine Meijers | Submarine Channel en Studio Biarritz

Derk-Jan Warrink | Keplerfilm

Keplerfilm is opgericht in 2016 door vrienden Derk-Jan Warrink en Koji Nelissen die eerder werkten voor meerdere Nederlandse productiemaatschappijen. Voor meer dan acht jaar waren zij omringt door vele inspirerende talenten met wie zij toffe films en tv-series ontwikkelden en vormgaven. Ze werkten mee aan prijswinnende films als The Lobster (Yorgos Lanthimos), Bullhead (Michaël R. Roskam) en Blind (Eskil Vogt).

In 2020 won hun productie Buladó de Gouden Kalf voor beste film. Ze produceren en coproduceren internationaal; van korte animatie tot lange speelfilms en documentaires. Dit jaar introduceerde Kepler de Kepler animatieprijs. 

Derk-Jan Warrink | Keplerfilm

Marieke Widlak | filmmaker

Filmmaken begint voor @Marieke Widlak (1993) in het stilstaan bij dingen waar we normaal aan voorbij lopen. Ingewikkelde thema’s onderzoekt ze in verhalen dichtbij huis. Zo maakt ze het moeilijk bespreekbare toegankelijk.

In 2018 maakte ze haar debuut met de film Nu of Nooit Meer. Hiermee studeerde ze af aan de Willem de Kooning in Rotterdam. Een opmerkelijke keuze, omdat Marieke daar ruimtelijk ontwerp studeerde. In het laatste jaar besloot ze echter om een heel persoonlijk verhaal te vertellen middels een ander medium: documentaire. 

Nu or Nooit Meer ontving onder meer de Wildcard van het Nederlands Filmfonds. Afgelopen jaar ging haar Teledoc Campus documentaire Centen van Knegsel in premiere op het Nederlands Film Festival.

Marieke werkt tegenwoordig als regisseur bij Korrel Film, een productiebureau in Rotterdam. Haar Wildcard-film is op dit moment in productie.  

Marieke Widlak | filmmaker
Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant