Natuurfilmfestival Oisterwijk

Er is niks mooier dan genieten van de best natuurfilms midden in de natuur! Daarom presenteren wij met trots de eerste editie van het Natuurfilmfestival Oisterwijk. Drie avonden kunt u net na zonsondergang genieten van prachtige Nederlandse natuurfilms op het grote scherm van Solar Cinema: de mobiele bioscoop op zonne-energie, in Natuurtheater Oisterwijk.

We presenteren een drietal unieke natuurfilms die allen prijzen wonnen op festivals en draaiden in de bioscopen in binnen en buitenland.

De aanleiding van het organiseren van dit festival is de film Schapenheld, een indringende documentaire over het herders vak, voor een groot deel opgenomen in Oisterwijk. De film, hoewel internationaal uitgebracht in de bioscopen en op festivals was nog niet te zien in Oisterwijk zelf. Wij brengen de film eindelijk terug naar de plek waar hij deels is opgenomen.

Naast film kijken, kunt u ook in gesprek met de makers.Een bezoekje brengen aan de gratis doorlopende mini-bioscoop. Op zaterdag wordt er een film workshop voor kinderen georganiseerd. En op vrijdag en zaterdag kunt u uw filmbezoek op vrijdag en zaterdag combineren met een zonsondergang wandeling.

Boscafé de Rode Lelie is het hele festival de spot waar je lekker kan genieten van een hapje of drankje voorafgaand aan de film.

 

Tickets

Programma

Donderdag 3 oktober – Openingsavond
De Schapenheld – met introductie en nagesprek met filmmaker Ton van Zantvoort
Regie: Ton van Zantvoort – 81 min.
Start film 20:00 uur
Tickets

Eindelijk te zien waar deze film deels is opgenomen! Schaapsherder Stijn heeft een romantisch wereldbeeld, maar zijn idealisme botst met de harde realiteit van de moderne ondernemer. In deze aangrijpende en filmische documentaire zijn we dicht bij Stijn en zijn familie in hun zoektocht om de traditie levend te houden. Zal zijn strijd vruchten afwerpen of moet hij met de kudde meegaan?

Vrijdag 4 oktober
WAD, Leven op de grens van water en land – met introductie en nagesprek met geluidsman Olivier Nijs
Regie: Ruben Smit – 93 min.
Start film 20:00 uur
Tickets

In deze film leren we het karakter van het Nederlandse Waddengebied kennen door de ogen van een grijze zeehond. We volgen het dier vanaf de geboorte tot aan zijn zoektocht naar een partner door het Waddengebied. Een reis door alle verschillende leefgebieden in alle seizoenen.

Zaterdag 5 oktober
De Wilde Stad – met introductie en nagesprek met producent Ignas Schaik
Regie: Mark Verkerk – 85 min.
Start film 20:00 uur
Tickets

De Wilde Stad schetst een beeld van de stad vanuit een totaal nieuw perspectief, dat van de onopgemerkte inwoners: de vele wilde dieren en planten. Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijke als een oerbos of nieuwe wildernis. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het is natuur. De forenzende patatmeeuw en de vinexvos zijn net zo wild en bijzonder als de zeehond en de panda.

Randprogramma
Gratis doorlopende mini bioscoop. In het poppentheater op het terrein van de Rode Lelie wordt een gratis mini bioscoop ingericht, waar je je kan laten verrassen door een speciaal natuurfilm programma. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober.

Wandeling & Film. Samen met Natuurmonumenten organiseren we een prachtige wandeling door de omgeving, geniet van de natuur en eindig in het Natuurtheater om vervolgens film te kijken. We starten om 18.30 vanaf het parkeerterrein van het Natuurtheater aan de Gemullenhoekenweg.  Op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober. Kosten € 8,- (leden Natuurmonumenten) / €10,- (niet leden)

Workshop stopmotion animatie maken (voor kinderen). Zelf een stop motion animatie filmpje maken? Dat kan, samen met de Filmcoach knutsel je je filmhelden van materialen uit de natuur die vervolgens de spannendste avonturen kunnen beleven! Zaterdag 5 oktober, doorlopend van 12:30 uur tot 16:30 uur. Kosten €2.

Stefan van Luijk Stefan van Luijk

Pop Up Cinema